DN: Sänk skatten på allt som får folk att sluta röka

”Istället för att frukta vad e-cigaretter kanske innehåller, borde vi vara livrädda för det som faktiskt finns i en vanlig cigg. Det bästa vi kan göra för folkhälsan är att sänka skatten på allt som får folk att sluta röka tobak” skriver Erik Helmerson på DN:s ledarsida

Läs mer om lungskador av e-cigaretter här!

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
På Dagens Nyheters ledarsida tar Erik Helmersson tydlig ställnng för e-cigaretter och andra skadereducerande alternativ till vanliga cigaretter. Han menar att elektroniska cigaretter är omgivna av mytbildning och att det sunda förnuftet borde råda. Erik Helmerson nämner även den senaste tidens rapportering (2019, reds anm) om lungsjukdomar, som felaktigt kopplas till vanliga e-cigaretter.

”Fler än åtta miljoner människor världen över dör varje år av tobaksrökning. Reguljära e-cigaretter hör inte ens hemma i samma division. Det visade sig nämligen att dödsfallen i USA orsakats av illegala produkter. Samma regler gäller för e-cigg som för alkohol: dra inte i dig något du inte vet vad det kommer ifrån” skriver Erik Helmersson (låst artikel, red. anm)

Farlig e-vätska med cannabis

Som Vejpkollen tidigare berättat har myndigheterna i USA sedan början av utbrottet misstänkt att dödsfallen, och de nu över 800 sjukdomsfallen beror på Cannabis/THC produkter som florerar på den svarta marknaden. Onaturligt höga värden av ämnet e-acetat har funnits i lungorna på 90 procent av de insjuknade. Och det är något som pekar på att ämnet funnits i de e-juicer de förångat och andats in. E-acetat är inte vattenlösligt och förekommer därför inte i vanlig e-vätska.

Sätter liv på spel

Nyhetsrapporteringen kring dödsfallen har dock mest handlat om e-cigaretter med nikotin, och inte THC-juice med e-acetat. Enligt flera debattörer och hälsovetare har amerikanska smittskyddsverket (CDC) inte varit tydliga kring vad som orsakat sjukdomarna. CDC har istället varnat för e-cigaretter överlag. Epidemiologen Michael Siegel menar att CDC länge haft en orimligt negativ hållning till e-cigaretter. Och att det visade sig när utbrottet var ett faktum.

”De har inte brytt sig om att tydligt skilja på vanliga e-juicer och THC-juicer. Det är en enorm skillnad när det gäller risker och hälsofaror. Ett stort misslyckande som sätter liv på spel” skriver Michael Siegel i tidningen Natinal Review

”Inte lika farligt som att röka”

Erik Helmersson inne på ett liknande spår.

”E-cigaretterna har funnits på den europeiska marknaden i drygt 10 år. Som alla unga droger omvävs den av mytspridning. Vad är det egentligen i de där apparaterna? Något livsfarligt kemiskt? Det finns flera svar. Ett är att vi inte vet hur farligt det är. Ett annat att det inte på långa vägar är lika farligt som att röka tobak” skriver Erik Helmersson.

Vill sänka skatten på alternativen

Erik Helmersson menar att folkhälsan världen över skulle tjäna enormt på om tobaksrökning ersattes av andra sätt att nyttja nikotin.

”Ändå envisas regeringar att behandla all tobakskonsumtion på samma sätt: med skräckpropaganda, tung beskattning och diverse förbud. Istället borde man kraftigt sänka skatten på snus, tuggummi, elektronik och annat som får folk att nyttja nikotin på annat sätt än att dra i sig tobaksrök” skriver Erik Helmersson.

Källor:
https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-e-cigg-ar-fint-som-snus/


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *