DN: Sænk afgifterne på alt, der får folk til at holde op med at ryge

"I stedet for at frygte, hvad e-cigaretter kan indeholde, burde vi være bange for, hvad der rent faktisk er i en almindelig cigaret. Det bedste, vi kan gøre for folkesundheden, er at sænke afgifterne på alt, der får folk til at holde op med at ryge tobak", skriver han. Erik Helmerson på DN's redaktionelle side

Læs mere om lungeskader fra e-cigaretter her!

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
På ledersiden i den svenske avis Dagens Nyheter tager Erik Helmersson klart stilling til fordel for e-cigaretter og andre skadesreducerende alternativer til almindelige cigaretter. Han hævder, at elektroniske cigaretter er omgivet af myter, og at den sunde fornuft bør råde. Helmersson nævner også de seneste rapporter (2019, red.) om lungesygdomme, som fejlagtigt forbindes med almindelige e-cigaretter.

"Mere end otte millioner mennesker verden over dør hvert år af tobaksrygning. Almindelige e-cigaretter hører ikke engang til i samme liga. Det viser sig, at dødsfaldene i USA var forårsaget af ulovlige produkter. Der gælder de samme regler for e-cigs som for alkohol: Indtag ikke noget, du ikke ved, hvor kommer fra." skrive Erik Helmersson (låst artikel, red.)

Farlig cannabis e-væske

Sum Vejpkollen har tidligere fortalt os Siden begyndelsen af udbruddet har de amerikanske myndigheder haft mistanke om, at dødsfaldene og nu over 800 sygdomstilfælde skyldes cannabis/THC-produkter, der er i omløb på det sorte marked. Der er fundet unaturligt høje niveauer af stoffet e-acetat i lungerne hos 90 procent af dem, der er blevet syge. Og der er beviser for, at stoffet var til stede i den e-juice, de fordampede og inhalerede. E-acetat er ikke vandopløseligt og findes derfor ikke i almindelig e-væske.

Sætter liv på spil

Men nyhedsdækningen af dødsfaldene har for det meste drejet sig om e-cigaretter med nikotin og ikke THC-juice med e-acetat. Ifølge flere kommentatorer og sundhedsforskere har det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ikke været klar over, hvad der forårsagede sygdommene. I stedet har CDC advaret mod e-cigaretter generelt. Epidemiolog Michael Siegel siger, at CDC længe har haft en urimelig negativ holdning til e-cigaretter. Og at det viste sig, da udbruddet var en kendsgerning.

"De har ikke gjort sig den ulejlighed at skelne klart mellem almindelig e-juice og THC-juice. Der er en enorm forskel med hensyn til risici og sundhedsfarer. En enorm fejl, der sætter liv på spil" skriver Michael Siegel i Natinal Review

"Ikke så farligt som at ryge"

Erik Helmersson på et lignende spor.

"E-cigaretter har været på det europæiske marked i over 10 år. Som alle unge stoffer er de omgivet af myter. Hvad er der egentlig i disse apparater? Noget dødbringende kemisk? Der er flere svar. Det ene er, at Vi ved det ikke hvor farligt det er. En anden er, at det er ikke nær så farlig som at ryge tobak" skriver Erik Helmersson.

Vil sænke skatten på alternativer

Erik Helmersson argumenterer for, at folkesundheden på verdensplan ville have enorme fordele, hvis tobaksrygning blev erstattet af andre måder at bruge nikotin på.

"Alligevel insisterer regeringerne på at behandle alt tobaksforbrug på samme måde: med skræmmekampagner, høj beskatning og forskellige forbud. I stedet bør afgifterne på snus, tyggegummi, elektronik og andre produkter, der opfordrer folk til at bruge nikotin på andre måder end ved at indånde tobaksrøg, sænkes betydeligt," skriver Erik Helmersson.

Kilder:
https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-e-cigg-ar-fint-som-snus/


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *