New York forbyder smagsstoffer i e-juice

"Vægtere sendes tilbage til rygning"

"Gå ned i din lokale vejphop, og køb alt, hvad du kan. Sørg for, at de rydder hylderne, for det er det eneste, der kan hjælpe dem med at komme igennem den økonomiske katastrofe, de står over for nu. De hjalp dig med at holde op med at ryge. Nu skal du hjælpe dem med at overleve."

Det skriver Jonathan, som driver en onlinebutik for vejp-produkter i USA, i en opfordring til vejpere i New York. Om to uger må vejp-butikker i New York ikke længere sælge e-juice med smag.

Han arbejder ikke i New York, men hans udtalelse via de sociale medier er et udtryk for stemningen i det fællesskab, der har dannet sig omkring vejpning i årenes løb: frygt, angst og samhørighed.

Vind i sejlene for smagsforbud

Det nylige udbrud af lungesygdomme forårsaget af vejp forbrug af ulovlig e-juice, der indeholder THC og det farlige stof e-acetat (ifølge Food and Drug Administration, FDA), har borgmestre i flere amerikanske byer benyttet lejligheden til at gennemtrumfe beslutninger, som for bare et par måneder siden var meget kontroversielle.

Først forbød staten Michigan salg af e-juice med smag. Forberedelserne er i gang i Californien, Utah og flere andre stater. I går var det staten New Yorks tur: Om to uger vil det være en forbrydelse at sælge e-juice med smag i en af verdens største byer. Cigaretrygere kan kun se til, mens de produkter, de har brugt i årevis for at holde sig fra cigaretterne, forsvinder fra hylderne.

"De bureaukrater, der godkendte forbuddet, har blod på hænderne", skriver præsidenten for American Vaping Association. Greg Conley i en pressemeddelelse. De kiggede bare ned på deres mobiltelefoner, mens deres borgere vidnede om, hvordan et sådant forbud ville have forfærdelige konsekvenser for deres helbred og for folkesundheden generelt. Et smagsforbud vil sende en stor del af brugerne tilbage til rygning, det kan vi sige med sikkerhed."

E-juice vigtig for branchen

E-juice er også centrum for den millionindustri, som e-cigaretter og vejpning er blevet i USA. Alene i New York er der 700 vejp-butikker med omkring 3.000 ansatte. Det er hovedsageligt små lokale butikker, hvoraf mange nu er ved at lukke.

"Denne beslutning handler ikke om at fremme folkesundheden. Tværtimod. Den handler om at sikre New York en milliard i skatteindtægter fra cigaretsalg," skriver Conley. "Vi vil helt sikkert gå rettens vej for at få omstødt dette direkte ulovlige og skadelige forbud."

Andrew Coumo anklager virksomhederne

Men politikerne i New York har fejet kritikken af bordet. Ifølge guvernør Andrew Coumo handler forbuddet om at "beskytte unge mennesker mod potentielt farlige produkter". På en pressekonference Tirsdag blev guvernøren spurgt, om han havde tænkt over, hvad forbuddet ville betyde for tidligere rygere, der valgte e-cigaretter for at forbedre deres helbred og holde op med at ryge.

"Teknologien er måske mere sikker end rygning, men hvad betyder det? Smagsvarianter i e-cigaretter tiltrækker unge mennesker, og det er tydeligt, at smagsvarianter som Gum og Cotton Candy er rettet mod børn", siger Andrew Coumo.

At vejping appellerer til unge, bekræftes af forskning. Men ifølge en stor undersøgelse af unge i Storbritannien er kun 0,2 procent af de unge, der vejp'er regelmæssigt, tidligere ikke-rygere. 1,7 % af unge under 18 år bruger e-cigaretter mindst en gang om ugen, men de er som regel også regelmæssige rygere.

Ikke en indgang til rygning

I USA er situationen en smule anderledes. Ifølge statistikkerne er der langt flere unge, der har prøvet e-cigaretter. I de senere år har flere unge prøvet e-cigaretter her end i Storbritannien, og den regelmæssige brug er højere. Men ifølge Linda Bauld, professor i sundhedsvidenskab og en af de forskere, der gennemførte den britiske undersøgelse, er der ingen data, hverken i Storbritannien eller USA, der tyder på, at rygning af analoge cigaretter stiger på grund af unges forsøg med e-cigaretter.

"E-cigaretter er ikke en gateway til rygning, ikke ifølge de data, vi har i dag. Især ser vi ikke en stigning i antallet af rygere generelt i samfundet, hvilket vi burde gøre, hvis e-cigaretter var en gateway. Men vi ser, at de, der prøver eller bruger e-cigaretter, i de fleste tilfælde allerede er rygere."

Det siger professor Linda Bauld, som understreger, at brugen af e-cigaretter blandt unge skal følges nøje i forskningen.


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *