Våfflor, vänner och vejpning – i smakförbudets skugga

Det var fullt hus när iSmokeking firade Våffeldagen med gratisvåfflor och kaffe till kunderna. Samtidigt låg frågan om det hotande smakförbudet i luften, lika tät som doften av sylt och grädde, i Uddevallabutiken.

“Det är helt klart lyckat, måste jag säga. Det har varit skytteltraffik hela dagen härinne. Vi hinner knappt packa alla ordrar” konstaterar Adrian Petrusson, butiksbidräde, när han tar en paus från våffeljärnet och slår sig ner vid ett av borden.

Viktig del av vardagen

Vejpshoppar har alltid varit naturliga samlingsplatser. Bord och stolar är nästan lika obligatoriska som e-juicer, moddar och tankar. iSmokeking är inget undantag. Det är en av två vejpshoppar i Uddevalla, en stad som under tio års tid utvecklat en vejpkultur som smittar av sig.

“Det är en viktig del av vardagen. Jag har många vänner som jag aldrig hade umgåtts med om det inte vore för vejpningen. Vi lär känna varandra här i butiken, man testar olika juicer, pratar om moddar” säger Magnus Tengberg när han sitter och byter coil i sin tank, tillsammans med Max Johansson.

Rökfri i 5 år

Magnus Tengberg slutade röka för 5 år sedan, berättar han. Han hade rökt i 10 år, innan han hittade rätt smak i en vejp och slutade. Och han har inte sett tillbaka, berättar han.

“Jag började röka ganska sent, faktiskt. När jag var arton. Nu är jag 33. För mig har det handlat om att jag faktiskt får göra vad jag vill med min kropp. Men utan en riktigt god smak i min vejp hade det inte gått att sluta röka. Och jag fixar inte tobakssmaker, det är äckligt.” säger Magnus Tengberg.

“Varför måste vi gilla tobak?”

Regeringens föreslagna smakförbud ligger som sagt i luften. Enligt regeringen ska e-vätska endast få smaka “tobak”, om den ska smaka något överhuvudtaget. Anledningen är att göra e-cigaretter mindre attraktiva för icke rökare, men fortfarande lockande för rökare. Magnus Tengberg ser inte logiken i det.

“Varför måste rökare gilla bara tobak? Det är ju precis det man vill komma bort ifrån när man slutar röka. Hade jag velat ha smaken av en cigarett hade jag fortsatta att röka ett paket om dan. Politiker som tror att de vet vad andra behöver, har inte förstått vad vejpning handlar om. De borde gå in i en vejpshop och prata med folk istället. Om det bara fanns tobakssmaker kommer jag nog falla tillbaka till cigg igen” säger Magnus Tengberg.

Övertalade rökare på jobbet

Han får medhåll av Erik Olsson från Tanumshede. Han har vejpat i många år och fått med sig många rökare på tåget. Men det krävdes en del övertygande.

“Jag jobbar på en kemifabrik och vi brukar samlas på rasterna i rökrutan. Jag gick ju dit även sedan jag slutat röka, jag vejpade och de andra rökte. Till slut blev de ju nyfikna. Tyvärr är det så att rökare är de som är mest skeptiska till e-cigaretter. De får ju höra både det ena och det andra, från myndigheter och medier.” säger Erik Olsson.

”Vejpning är skadereducering”

Han tror att många rökare behöver en liten putt för att förstå vad vejpning är. Korrekt fakta om e-cigg är viktig. 

“Jag följer ju forskningen och försöker ha koll på vad som händer. Brittiska folkhälsomyndighetens rapporter är väldigt pedagogiska och tydliga om vad det här handlar om, vad ångan har för risker jämfört med rökning och så vidare. Och att vejpning är skadereducering. Många vet inte det” säger Erik Olsson.

Smakerna var nyckeln

Men information i all ära. Att arbetskamraterna i rökrutan fick testa olika apparater, och framför allt olika smaker, visade sig vara nyckeln.

“Eftersom jag är en sån som skaffar alldeles för många vejpprylar så tog jag med mig fyra, fem stycken med olika smaker till rökrutan. Så fick de testa. Nu, några år senare vejpar 4 av 5. Det tycker jag känns som lyckat” säger Erik Olsson.

Testade plåster och allt möjligt

På plats fanns även Linus “Koyuki” Gustafsson, juicemakare från Tibro som även driver online handel med sitt egna e-juicemärke. Han började röka tidigt och hade som så många andra svårt att sluta, berättar han.

“Jag slutade röka med en e-juice som smakade persika. Och då hade jag försökt sluta röka många gånger tidigare, med tuggummi och plåster och allt möjligt. Men det var den där persikan som gjorde tricket” säger Linus Gustafsson.

Från rökstopp till företag

Ganska snart visade det sig att just smaker skulle bli något annat än bara en väg bort från cigaretterna för Linus Gustafsson. Inom ett och ett halvt år från rökstoppet hade han lärt sig blanda e-vätska. Och startat företag.

“Det smakade fruktansvärt i början. Ingen gillade det. Men då tog tävlingsinstinkten över och jag gav mig fasen på att det skulle bli gott. Det tog ungefär ett år från att jag skaffat mig det första gör-det-själv-kittet till att det gick att vejpa juicen. Rent tekniskt investerade jag 300 kronor för ett DIY-kit och nu är det mitt levebröd” säger Linus Gustafsson.

Svenska vejpshoppar viktiga

Han driver idag två onlinebutiker, en för smakessenser och en för färdig e juice. Men den mesta försäljningen sker i svenska vejpshoppar. Som ismokeking. Att vara på plats i vejpshopparna då och då är viktigt, menar han. Han reser gärna land och rike runt.

“Det är ju ett sätt att synas – prata med vejpare och få feedback. Det betyder ju jättemycket” säger Linus Gustafsson.

Den 31 mars är det tänkt att regeringen ska presentera sitt nya lagförslag som reglerar nikotinpåsar samt förbjuder alla smaksättningar förutom “tobak” i e-cigaretter och e-vätska. Enligt regeringens utredning kommer förbudet att drabba småföretagare hårt, närmare 90 procent av alla e-juicer blir förbjuda oavsett de innehåller nikotin eller inte. Men det tycker regeringen att det är värt för att inte fler ska använda e-cigaretter.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *