Ny lagstiftning för e-cigg i Kina väcker oro och förhoppningar

Vejpprodukter ska bli en del av det Kinesiska tobaksmonopolet. Det meddelade den Kinesiska regeringen i november. Obekräftade uppgifter om förbud mot öppna system oroar nu företagare och användare över hela världen. Samtidigt hoppas företagen nu på en stabil framtid.

Från att ha varit något av en grå marknad i Kina kommer e-cigaretter, både hårdvara och e-vätska i framtiden att regleras enligt samma standard som det kinesiska tobaksmonopolet. Kinesiska myndigheter samlar nu in synpunkter på det kommande förslaget, som får avgörande konsekvenser för en marknad som globalt omsätter över 20 miljarder kronor och över 40 miljoner användare i världen.

“En milstolpe för vejpindustrin”

I dag består den kinesiska e-cigarettmarknaden av tusentals oberoende företag av varierande storlek. Så ska det enligt uppgift även vara i framtiden, men beslutet väcker både hopp och farhågor. Enligt företaget SMOORE, som bland annat ligger bakom märket Vaporesso, är beskedet positivt.

“”Det juridiska erkännandet av e-cigaretter är en milstolpe för den kinesiska vejpindustrin eftersom det eliminerar osäkerheten om industrins framtid,” säger Frankie Chen, global PR-chef för SMOORE, till tidningen Filter. “Med tanke på Kinas roll i den globala försäljningskedjan kommer obligatoriska krav på standard att avsevärt förbättra produktsäkerheten och leda till bättre produkter” säger Frankie Chan.

Rykten om förbud mot öppna system

Exakt vad som ingår i förslaget är än så länge okänt. Klart är att företagen på marknaden i framtiden måste registrera sig hos myndigheterna, redovisa ekonomisk stabilitet och samtidigt ingå i ett ett system för beskattning och kontroll av produkterna. Detta enligt uppgifter från China Briefing och Reuters.

Men enligt uppgifter i olika medier ingår även begränsningar av nikotinstyrkan (20 mg/ml) i den nya lagstiftningen. Det ska enligt vissa uppgifter även ingå krav på att nikotinet kommer från tobaksplantor och att behållare (tankar) inte ska gå att fylla på med olagliga substanser. I praktiken skulle det innebära att så kallade öppna system, blir olagliga i Kina. Dessa uppgifter är dock än så länge obekräftade. Öppna system är, enligt brittiska studier, den mest effektiva och populära varianten av e-cigaretter när det gäller lyckad rökavvänjning.

Påverkar utbudet i vejpshopparna

Den kinesiska e-cigarettindustrin står för en avgörande del av utbudet i världens vejpshoppar. Alltifrån avancerade apparater och tankar till enkla engångspoddar tillverkas i Kina. Och enligt John Dunne, generaldirektör för brittiska branschföreningen UKVIA kommer lagstiftningen Kina få stor påverkan, både för företag och konsumenter. Och utvecklingen är inte bara positiv, enligt honom.

”Det blir särskilt betydelsefullt i länder som Storbritannien, USA och EU-stater där vi redan har omfattande lagstiftning. Även om tydliga lagar kan ha positiva effekter på säkerhet och minska upptaget bland mindreåriga så kan förslaget i sin nuvarande form få förödande konsekvenser” säger John Dunne till CGTN News

Exporterar -cigaretter för 8 miljarder

Det Kinesiska tobaksmonopolet står för hälften av all cigarettförsäljning i världen och närmare 27 procent av den vuxna befolkningen röker. Samtidigt har den Kinesiska vejpindustrin varit hjärtat i den snabba utveckling som skett på marknaden för elektroniska cigaretter de senaste tio åren. Kinesiska företag exporterade vejpprodukter för närmare 8 miljarder under 2020, enligt undersökningsföretaget E-cigIntelligence.

Oreglerat fram till 2019

Den kinesiska marknaden har fram tills för två år sedan varit i princip oreglerad, med myndigheternas goda minne. Den ekonomiska tillväxten har helt enkelt gått före lagstiftning. 2019 förbjöd kinesiska myndigheter inhemsk online-försäljning av e-cigaretter och e-vätska. Det påverkade dock inte exporten av hårdvaran, den del av försäljningen som fokuseras på en internationell marknad. Det är än så länge oklart hur de föreslagna lagarna kommer att påverka exporterade varor.

Hoppas på långsiktighet

Kinas handelskammare för elektronik (Electronik Chamber of Commerce) samlar nu in synpunkter från industrins intressenter inför den kommande lagstiftningen. Enligt uppgifter från kinesiska medier ska den nya lagen börja gälla i maj 2022.

“Vi hoppas att lagstiftningen bevarar industrins livskraft samtidigt som den gör produkterna säkrare och bättre på lång sikt” säger Wang Shenyi, ordförande i Shenzhen Shikai Technology i en försiktig kommentar till CGTN News.

Oro för högre priser

I Storbritannien, där e-cigaretter är ett officiellt verktyg för att minska rökningen, är priser på hårdvara ett känsligt kapitel. Ett startkit kan kosta mycket och avskräcka många rökare från att testa produkterna. Det senaste året har därför flera lokala myndigheter börjat dela ut gratis e-cigaretter och e-vätska till rökare i ekonomiskt utsatta grupper, för att uppmuntra till rökstopp. 

“E-cigaretter är lösningen – inte problemet”

Enligt John Dunne och UKVIA kan en krävande Kinesisk lagstiftning ytterligare driva upp priserna. UKVIA är en av många organisationer som nu försöker påverka Kinesiska myndigheter att tänka över kommande lagstiftning ur ett hälsoperspektiv.

”En onödigt hård lagstiftning kan bli kostsam. I Storbritannien vet vi att det är röken från cigaretterna som dödar, inte nikotinet. Vi ser e-cigaretter som en lösning på de problem som cigaretter skapat. Det är därför som våra myndigheter till och med ser över möjligheten att skriva ut e-cigaretter på recept. Jag hoppas att den kinseiska lagstiftningen tar hänsyn till konsekvenseran av en alltför hård lagstiftning” säger John Dunne till TobaccoreporterGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *