Estland slopar skatten på e-vätska

En flödande svart marknad för e-juice fick den Estniska regeringen att reagera. Från och med april 2021 kommer därför skatten på e-vätska att tillfälligt stoppas och utredas närmare.

“Det här ger möjligheter för Estniska vejpföretag att sänka priserna på sina produkter, och därmed minska den olagliga handeln vid gränsen” säger Tarmo Kruusimäe, ordförande i Riigikogu’s smoke-free Estonia support group till tidningen err.ee.

Estland har sedan 2018 beskattat e-vätska på samma sätt som tobaksprodukter. Regeringen har drivit en hård linje mot rökning och har inte sett e-cigaretter som ett välkommet alternativ till tobaksrökning. 

Många rökare dör i Estland

Beslutet innebär att e-vätska blir undantagen beskattning i två år. Under den tiden hoppas Tarmo Kruusimäe att regeringen hittar en mer hållbar lösning för att minska rökningen i Estland. Samtidigt vill han att regeringen hittar ett sätt att balansera konsumenternas och återförsäljarnas intressen i framtida lagstiftning.

“Estland ligger på tredje plats i Europa när det gäller dödsfall på grund av rökning. Bevisat mindre skadliga alternativ till cigaretter hjälper rökare att sluta. Bara genom att erbjuda alternativen så påverkar det hälsan för det Estniska folket” säger Tarmo Kruusimäe.

Sverige höjer priset på e-vätska ytterligare

EU ställer idag inget krav på att beskatta e-vätska eller vejpprodukter. Men samtidigt är det möjligt för ensilda länder att införa skatter på nikotinprodukter. Sverige började beskatta nikotinhaltiga e-juicer 2018 med 2 kr/ml. Från och med 2021 höjer den svenska regeringen skatten på så kallad ”högkoncentrerad nikotinvätska” (15-20mg/ml) till 4 kronor/ml.

Källor:
Amendment to exempt e-cigarette liquids from excise duty passed


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *