Nikotinlag uppskjuten efter massiva protester

Vejpare och politiker stoppade förbudet mot att importera nikotin i Australien – tillfälligt

Den australiensiska regeringens beslut att helt förbjuda privatimport av nikotinhaltig e-juice möttes av starka protester. Förbudet, som skulle börja gälla den 1 juli, börjar inte gälla förrän vid årsskiftet.

”Vi har vunnit en seger, men kriget är långt ifrån över. Vi måste fortsätta kämpa för att vejpning med nikotin ska bli helt lagligt i Australien. Men i kväll ska vi fira” säger personerna bakom kampanjen Legalize Vaping Australia i ett facebookinlägg.

Hänvisar vejpare till läkare

Bakom vändningen låg bland annat en protest som undertecknats av 28 parlamentsledamöter. Enligt Hälsominister Greg Hunt kan nu vejpare, som slutat röka med hjälp av e-cigaretter,i lugnt och ro kontakta sina läkare. Vejpare i australien måste i dagsläget få ett recept av en läkare innan de kan importera nikotin för privat bruk. Allmän försäljning av nikotinhaltig e-juice är förbjuden.

”Vi har en grupp människor som använder e-cigaretter med nikotin för att sluta röka. Vi vill ge dem tid att kontakta sina läkare för att få sina nikotinrecept förnyade. Det ska bli en mer sömlös process” säger Greg Hunt till The Guardian.

Förlegat system för e-cigaretter

Men för organisationer som Legalize Vaping och Athra (Australian Tobacco Harm Reduction Association) är receptsystemet i Australien förlegat.

”I alla länder där vejpning har stöd och är sunt reglerat ser vi att rökningen, bland både vuxna och unga minskar i snabb takt. I Australien har rökningen inte minskat nämnvärt sedan 2013, trots att priset per cigarett är högst i världen och förbud mot lockande förpackningan” säger läkaren Joe Kosterich, ordförande i Athra till Sky News.

Enligt Joe Kosterich bör nikotin inte vara receptbelagt och e-juice med nikotin ska vara lika lätt, eller lika svårt, att få tag på som traditionella cigaretter.

”E-cigaretter hjälper rökare att hitta ett mindre skadligt alternativ till rökningen. Vi behöver inte ha en drakonisk lagstiftning utan bör titta på exempelvis Nya Zealand och ta efter, säger han till Sky News.

Här kan du läsa mer om vejpning i Australien och Nya Zealand:
”Ett dråpslag mot vejpare”
Nya Zealands nya lagar för e-cigaretter


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *