Lungskador av e-acetat och vejpning i Sverige

”Köpte olagliga THC-juicer från USA”

Sverige har fått sina första fall av EVALI – lungskador kopplade till cannabis, e-acetat och vejpning. Det rör sig om två misstänkta fall.
”Det är inte vanliga e-cigaretter, utan THC-haltiga vätskor” säger Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationcentralen till Läkartidningen

Erik Lindeman betonar att det inte handlar om vanliga e-cigaretter eller e-juicer köpta i Sverige. De två personerna som blivit sjuka misstänks ha köpt sina e-vätskor via internet från USA. Och det handlar om e-juice spetsad med THC – det psykoaktiva ämnet i cannabis.

”Vi har indikationer på att det här sättet att missbruka cannabis har blivit allt mer populärt. Och eftersom kunderna köper sina produkter från själva epicentret av den här epidemin i USA, bedömer jag att risken är ganska stor att vi får fler sådana här fall” säger Erik Lindeman till Läkartidningen.

Orsakar andningsbesvär

Erik Lindeman uppmanar nu läkare att vara uppmärksamma på symptomen: buksmärtor, illamående, kräkningar, allmän sjukdomskänsla och tilltagande andningsbesvär.

”När patienten är en ung människa med andningsbesvär är det viktigt att försöka ta reda på om de vejpar och då är det just THC-vejpning man ska ställa riktade frågor om” säger Erik Lindeman till Läkartidningen.

Inte vanlig e-vätska

EVALI har i drabbat många unga i USA och har en koppling till llegala e-juicer med THC (det psykoaktiva ämnet i Cannabis). De aktuella e-vätskorna har blivit utspädda med det förtjockningsmedlet e-acetat. När e-acetat blir upphettat och andas in kan den avsvalnande ångan täppa till lungorna och orsaka en kraftig lunginflammation. Över 2800 amerikaner har insjuknat i EVALI och ett 60 tal har avlidit.

E-acetat används dock inte i vanlig e-vätska, med eller utan nikotin. Samtliga ingredienser i en e-juice ska vara vattenlösliga, i huvudsak för att minska riskerna för eventuella lungskador.

Fel om nikotin och e-cigaretter

Niklas Linder, orförande för Branschorganisationen för elektroniska cigaretter hoppas nu att medier och myndigheter agerar ansvarsfullt och informerar om lungskadorna.

”Det är THC-produkter från svarta marknaden som står för dessa skador. Elektroniska cigaretter har däremot blivit utpekade som boven i dramat. Konsekvenserna blev att många vejpare gick tillbaka till cigaretter av rädsla för att bli sjuka. Samtidigt som THC-brukarna inte brydde sig nämnvärt, eftersom de inte förknippade sig själva med vejpning. Det ledde till att antalet drabbade faktiskt ökade” säger Niklas Linder till Vejpkollen.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *