Danmark vill förbjuda smaker i e-juice ”De vet inte vad de håller på med”

Danska vejpare demonstrerar idag mot en ny lag som kan göra alla e-juicer som inte smakar tobak, förbjudna i Danmark.
“Politikerna vet inte vad de gör. I värsta fall måste till och med nikotinshottarna smaka tobak för att få säljas” säger Mikkel Schmidt, en av arrangörerna bakom manifestationen.

“Alla smaker förutom tobakssmaker bör förbjudas i e-cigaretter
Det säger den danske hälsoministern Magnus Heunicke (s), till danska tidningen Politikken. Han lägger nu fram ett förslag på ny tobakslagstiftning där e-cigaretter ingår, och får med sig nästan alla partier i den danska riksdagen. Hälsoministern menar att e-cigaretter “en väg till rökning” för unga och att smakerna är “det främsta skälet till att ungdomar testar e-cigaretter.”

Mikkel Schmidt från konsumentdrivna  Dansk Damper Forening, DADAFO, konstaterar att närmare 40 000 danska vejpare förlorar tillgången till varierade smaker. De riskerar nu att återvända till rökningen.

“Vanliga vejpare, som inte engagerar sig nämnvärt i den här frågan, de som bara försöker sluta röka, de drabbas hårdast av det här. De råkar även vara majoriteten av alla vejpare och den grupp som vi som konsumentorganisation har svårt att nå ut till, säger Mikkel Schmidt till Vejpkollen.

I skottlinjen befinner sig även 35 vejpshoppar, varav många driver en eller flera fysiska butiker runt om i Danmark.
90 procent av deras försäljning består av icke-tobakssmaker, enligt Mikkel Schmidt.

“Om det här går igenom ser det mörkt ut. Med beskattning och förbud av populära smaker, så blir det nästan dyrare att vejpa än att röka. Dessutom kommer vejpen att smaka askkop. Samtidigt det blir svårt att hitta något bättre än enkla startkit, för det kommer inte finnas många butiker kvar som kan sälja något annat, säger Mikkel Schmidt.

Lagförslaget är väldigt luddigt, enligt Mikkel Schmidt. I korthet går det ut på att alla smaker i e-juicen, förutom tobakssmaker, förbjuds i butikerna. Inte ens neutrala nikotinshottar verkar vara undantagna.

“Det är ett svepande förbud, åtminstone som jag förstår det. Politikerna verkar inte veta vad de gör. De har bara lyssnat på radikala hälsovetare och inte tänkt igenom det här alls. I värsta fall måste nikotinshottarna smaka tobak för att få säljas” säger Mikkel Schmidt.

Enligt Danska tidningen Politikken råder en bred politisk enighet kring förslaget. Inte desto mindre finns det partier inom oppositionen som vill se en mindre drastisk reglering

“Vi ville inte att smakerna i e-cigaretter överhuvudtaget tas upp i den nya tobakslagen. Vi blir besvikna om det ändå går igenom” säger Liselott Blixt, hälsopolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, som förhandlat med regeringen i frågan, till tidningen Politikken.

Dansk Folkeparti delar ståndpunkt med två andra liberala partier som bildar opposition i Danmark gentemot Socialdemokraterna och deras stödpartier.
“Tre av fem liberala partier stödjer oss, mest av frihetliga skäl. Men de har bara 24 av 174 röster i riksdagen så det betyder tyvärr inte mycket” säger Mikkel Schmidt.

Han menar att många politiker inte agerar och tar ställning på sanningsenliga grunder. Danska hälsomyndigheten (Sundhetsstyrelsen) har exempelvis inte informerat korrekt om de lungskador som drabbat vejpare i USA under sommaren och hösten.

“Många politiker tror fortfarande att vanliga e-cigaretter med nikotin ligger bakom dödsfallen i USA. Sundhetsstyrelsen har inte klart och tydligt sagt att sjukdomarna orsakats av illegalt sålda THC-juicer med e-acetat. I ärlighetens namn tror jag att flera politiker inte vet vad de håller på med.

Lagförslaget ska nu debatteras i riksdagen. Om det går igenom börjar en längre process där lagen skrivs och röstas om minst tre gånger till innan den slutgiltigt klubbas.

“Vi kommer inte att ge oss. Men det enda vi kan göra är att bli mer högljudda” säger Mikkel Schmidt.”Vi kommer att fortsätta skicka mail och meddelanden till politiker och aktivt konfrontera de felaktigeheter som sprids om vejpning i medierna. Vi hoppas att staten skjuter till forskningspengar för att studera vad som händer om smakerna förbjuds.Hur kommer det här att påverka rökningen i landet?. Det borde åtminstone visa att vi haft rätt.” säger Mikkel Schmidt till Vejpkollen

Demonstrationen pågår idag, tisdag i Köpenhamn. Följ den via Facebook:

Läs mer på Vejpkollen:
Norge släpper förbudet på e-juice med nikotin
Oron för en svart marknad fick Trump att ändra sig om e-cigg
Vejpning lockar ungdomar bort från cigaretter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *