Flera vejpare döda – använde farlig THC-vätska

”Det handlar inte om vanliga e-cigaretter”

Fem personer har dött och hundratals har blivit sjuka efter att ha inhalerat felaktigt tillverkad, THC-haltig, e-vätska i USA. Amerikanska myndigheter avråder nu e-cigarettanvändare från att vejpa e-juice som innehåller cannabis.
Samtidigt får myndigheten kritik för otydlighet om orsaken till utbrottet.
”Det här handlar inte om vanliga e-cigg och det visste vi redan från början” menar folkhälsoforskaren Michael Siegel.

(OBS: antalet döda blev till sist 60 personer – se även artikel här!)

Under sommaren började läkare i USA uppmärksamma att flera unga patienter sökte vård efter att de upplevt andningsproblem och smärta i bröstet. Symptomen dök upp i flera delstater och växte i antal under en kort period. Det rörde sig i början om ett dussintal patienter, ungdomar mest, i Washington, Salt Lake City, San Fransisco med flera, som insjuknade i en “mystisk lungsjukdom”.

THC haltig e-juice

Ansvariga läkare konstaterade snart att den gemensamma nämnaren var att de nyligen använt vejpdon (e-cigaretter) innehållande THC/cannabis. I de flesta fallen berättade patienterna själva vad de inhalerat. Men det kunde vara ganska komplicerat att hitta orsakerna.
”En 18-årig kille var nära att dö av sina lungskador, och vi kunde helt enkelt inte hitta orsaken, säger Dr. Melodi Pirzada, lungläkare vid New York University Langone sjukhuset till tidningen New York Post.

”Killen hävdade bestämt att han aldrig använt varken e-cigaretter eller droger. Sedan hittade föräldrarna en tank med THC-haltig e-juice i hans rum och så uppdagades allting” säger Dr Melodi Pirzada

Kemisk lunginflammation

Under augusti och september ökade antalet fall av den allvarliga lungåkomman drastiskt och vid mitten av september hade antalet stigit till över 200 och fem dödsfall.

CDC (amerikanska smittskyddsinstitutet) och FDA (Amerikanska hälsomyndigheten) utreder nu samtliga fall för att utröna orsakerna bakom utbrottet. Samtidigt stod det klart att den mystiska lungåkomman var en så kallad lipid “kemisk” lunginflammation framkallad av något de drabbade andats in. Gemensam nämnare för de fem dödsfallen är inhalering av någon form av THC/cannabis.

Inte vanlig THC-juice

Cannabis och marijuana är sedan en tid tillbaka lagligt i vissa Amerikanska stater och vid sidan om traditionellt användande har vejpning blivit ett populärt sätt att inhalera drogen. Eftersom e-juice med THC är så pass vanligt och utbrett misstänkte FDA tidigt att det inte är “vanlig” e-juice eller ens THC som är boven i dramat.

”Mycket tyder på att det här är icke-traditionella produkter” säger FDA-chefen Ned Sharpless till webbtidningen Politico, men betonar samtidigt som han inte vill gå utredningarna i förväg.

E-acetat i olaglig e-vätska

Källor inom FDA säger till tidningen Politico att samtliga fall hittills har ursprunget i någon form av E-vitamin. E-vitamin (även kallat e-acetat) används ofta vid olaglig tillverkning av THC-juicer. Ämnet ersätter den traditionella propylenglykolen i e-vätskan. E-acetat är mer trögflytande och har förmågan att lösa det oljebaserade cannibisextraktet i vegetabiliskt glycerin. E-acetat är ett billigt sätt att snabbt tillverka THC-juice och lockar därför många hemmablandare och aktörer på den svarta marknaden.

Problemet med E-vitamin är det vid upphettning omvandlas till en oljeliknande substans som fastnar i lungorna och täpper till porerna – något som kan leda till en så kallad lipid lunginflammation.

Lipid lunginflammation var också dödsorsaken i samtliga fem fall under det tidiga utbrottet. Ämnet anses vara ytterst olämpligt vid tillverkning av THC-juice, enligt de större tillverkarna. Men någon lagstiftning kring ämnet finns inte.

Varnade för e-cigaretter – inte olaglig THC

Nyheten om de fem dödsfallen och över 200 sjukdomsfallen har spridits över hela världen, i synnerhet via sociala medier. Samtidigt har CDC fått skarp kritik för att agerat otydligt i samband med utbrottet.

Istället för att varna befolkningen för okontrollerade THC-produkter så har CDC istället valt att varna för e-cigaretter i allmänhet. 

”Det är inte bara felaktigt, utan rent ut sagt farligt” skriver Amerikanske folkhälsoforskaren Professor Michael Siegel i sin blogg Tobacco analasys.

Michael Siegel menar att CDC agerar utifrån en egen agenda där vejpning och e-cigaretter inte står högt i kurs. Och enligt Michael Siegel har E-cigaretter felaktigt blivit utpekade ut som boven i dramat. När det i verkligheten handlar om mycket farliga produkter som befolkningen bör avhålla sig i från.

”CDC borde varna folk från att vejpa marijuana, i synnerhet i e-juice köpt på svarta marknaden. Istället varnar de folk från att använda e-cigaretter överhuvudtaget” skriver Michael Siegel. ”Det är ytterst oansvarigt och vilseledande”

Rapporteringen i Sverige

Även i Sverige har rapporteringen av dödsfallen och utbrotten fokuserat på e-cigaretter och inte den huvudsakliga orsaken bakom sjukdomen. 

Vejpkollen har granskat tre större artiklar i ämnet (i Expressen, Aftonbladet och SVT).

 – Expressen nämner inte THC, utan hänvisar till WHO som tycker att e-cigaretter är skadliga. 

– Aftonbladet nämner THC i sista meningen av sin artikel, men fokuserar främst på att e-cigaretter anses skadliga enligt vissa folkhälsodebattörer. 

– SVT har skrivit två artiklar kring händelserna men endast i en av artiklarna kopplas utbrottet till THC-produkter, dock först efter ingressen där istället e-cigaretter sägs vara orsaken. 
Rubrikerna i samtliga artiklar hänvisar till e-cigaretter och inte till THC eller cannabis

Källor:

New York Post

Tobacco analasys


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *