Licences for nicotine and e-cigarettes: what's involved?

Engångsvapes, högkoncentrerade nikotinsalter, vissa nikotinshottar och färdiga e-vätskor. Det är produkter, som från och med 1 juli 2022, kräver tillstånd för att få säljas i butik eller lagerhållas.
Men hur fungerar det? Och vilka produkter gäller det, egentligen?

Vejpkollen granskar regelverket för nikotinet i Sverige 2023.

Uppdaterad artikel: Februari 2023

Som vejpkollen previously reported kräver Kemikalieinspektionen, enligt en nytolkning av kemilagen, att alla försäljare som överlåter högkoncentrerade nikotinhaltiga e-vätskor har tillstånd från länsstyrelsen. Detta utöver den vanliga anmälningsplikten till kommunerna.

De nya reglerna gäller vätskor med  “Akut toxicitet i farokategorierna 1, 2 och/eller 3”. Nikotin är per definition ett gift och ingår därför i just den här kategorin. Men koncentrationen av nikotin är avgörande och det är inte alltid som nikotin klassas som lika ”farligt” enligt lagar och regler. Så vilka produkter gäller det här, egentligen? Det är faktiskt mer komplicerat än det låter.

Koncentrationen olika beroende på vikt

According to riktlinjerna från Kemikalieinspektionen (som bygger på hur produkten är klassificerad enligt EU-registret CLP) är det e-vätska där 1,66 procent av vikten består av nikotin som berörs av tillståndet. Detta är dock mer krångligt i praktiken, då vikten beror på sammansättningen av propylenglykol och glycerin i den aktuella e-vätskan. 

“Glycerin väger mer än proylenglykol. Det betyder att 1.66 procent av vikten blir olika koncentrationer beroende på om du har en 50/50 vätska eller 80/20 vätska. Det är inte ett optimalt sätt att mäta på” säger Victor Bryn-Jenssen, ordförande i Branschorganisationen för elektroniska cigaretter (BELC) och hr-ansvarig på Cigge.se 

”Utgå ifrån att 20 mg/ml kräver tillstånd”

I praktiken innebär det att en vätska med en nikotinkoncentration på 18 mg/ml och en pg/vg ratio på 50/50 pg/vg , alltså en traditionell nikotinshot, INTE kräver tillstånd. 18/mg per ml är nämligen endast 1,62 procent av vikten i just detta fallet.

För en e-vätska med hög vg halt (80 procent vg – väldigt trögflytande) är inte ens 20 mg/ml tillräckligt för att överstiga 1,66 procent av vikten. Men den typen av vätska är, än så länge, ovanlig på marknaden och Victor Bryn-Jensen rekommenderar därför företag som inte har full koll på ingredienserna att ta det säkra för det osäkra.

”Enklast är att utgå ifrån att produkter med en nikotinkoncentration på 20 mg/ml, vilket ofta är fallet med enklare engångsmodeller och färdiga nikotinjuicer, alltid kräver ett tillstånd” säger Victor Bryn-Jensen.

Särskilda krav på nikotinsalt och engångsvapes

Kemikalieinspektionen hat inte bedrivit granskning av de nya tillstånden under 2022. Anledningen till detta är informationen om tillsånden inte nått ut till företagen och länsstyrelser i tid. Kommunerna, som i slutändan har ansvar för tillsynen, uppmanas att följa kemikalieinspektionens exempel. Detta gjorde det möjligt för företag, som tidigare inte fått information om de nya reglerna, att komma ikapp.

Viktor Bryn-Jenssen uppmanar återförsäljare, som ännu inte gjort det, att snabbt gå igenom sitt sortiment och avgöra vilka vätskor som kräver enskilda tillstånd. Det gäller särskilt företag som har flera olika varianter av engångsmodeller i sortimentet, som exempelvis Saltz switch, N-one, Vont och Frunk bar.

”Poddar och engångsvarianter innehåller väldigt ofta olika varianter av nikotinsalt. Det måste man verkligen kolla upp. Varje form av nikotinsalt kräver nämligen ett unikt tillstånd” säger Victor Bryn-Jensen.

Skillnaden mellan ”vanligt” nikotin och nikotinsalt

Nikotinet i e-cigaretter och e-vätska finns i två varianter. Fribas nikotin och nikotinsalt. Fribas nikotin (den traditionella formen av nikotin i en e-vätska) är ganska okomplicerat: det är nikotin som utvinns direkt från tobaksplantan utan att genomgå någon större kemisk förändring. Nikotinsalt däremot, den variant som finns i de flesta pod system and engångs e-cigg, kan innehålla rester från olika typer av syror. Syran används för att förändra ph-värdet i fribasnikotinet och på så sätt göra nikotinet mindre påfrestande för halsen vid inhalering. Olika tillverkare av nikotinsalt använder olika syror och det påverkar klassificeringen i registret som kemikalieinspektionen följer.

“Utgå ifrån att varje engångsmodell med 20mg/ml och varje flaska färdigblandad juice med hög nikotinhalt har en egen variant av nikotinsalt. På Cigge har vi exempelvis fem olika tillstånd för varje butik. Men det gäller att titta noga på varje produkt och agera därefter. Det går också så bra att kontakta trade association för att få stöd” säger Victor Bryn-Jensen

Branschföreningen planerar även att ta fram material för återförsäljare som vill lära sig mer om nikotin och vilka nödvändiga tillstånd Kemikalieinspektionen kräver.

See also:
Tusentals butiker utan tillstånd för e-cigg

Ryktet: Många tror att e-cigg blir olagliga 1 augustiDo you like Vejpkollen? Then you can support the work of the magazine!

SWISH: 1231093830

Or support continuously. Become a Patreon (i.e.: support subscription to Vejpkollen). Link to the PATREON VEHICLE CHECK on PATREONLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *