(C) says no to flavour ban - wants to wait for investigation

Centerpartiet vill inte förbjuda smaksättningar i e-cigaretter och e-vätska. Åtminstone inte innan en utredning om olika nikotinprodukters skadeverkningar sagt sitt. Det stod klart sedan partiet svarat på regeringens proposition i Socialutskottet.

“Vi delar regeringens synpunkt om att det är angeläget att bromsa utvecklingen med en ökad användning av e-cigaretter bland barn och unga.” skriver Centerpartiet via riksdagsledamoten Sofia Nilsson i en motion med anledningar regeirningen förslag för Tougher rules for new nicotine products.

Samtidigt menar Centerpartiet att det förbud mot smaksättningar som regeringen föreslår inte bygger på vetenskaplig grund.

“Att redan nu förbjuda smaker på all e-cigarettvätska, även vätskor som not innehåller nikotin, framstår ovetenskapligt och prematurt. Detta inte minst eftersom regeringen så sent som den 24 mars 2022 uppdrog åt Folkhälsomyndigheten att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar” skriver Centerpartiet.

”Djupt problematiskt”

Enligt Centerpartiet saknar lagförslaget även en ordentlig konsekvensanalys av hur ett eventuellt smakförbud påverkar marknaden. Detta är anmärkningsvärt, då regeringen i sin egen utredning uttrycker farhågor om just detta, menar Centerpartiet.

“Enligt regeringens utredning pågår redan en betydande handel med e-cigarettvätskor från andra EU-länder, där privatimport står för en betydande del av den svenska konsumtionen. Omfattningen av privatimporten är enligt utredningen ”djupt problematisk” då det finns en risk att privatimporten gör att företagen kringgår punktbeskattning och svenskt regelverk” skriver Centerpartiet

Saknar konsekvensanalys

Därför vill partiet se en bättre analys innan det blir tal om förbud av något slag.

”Innan ett eventuellt beslut om att förbjuda smak- och dofttillsättningar i tobaksfria nikotinprodukter anser vi att det behövs en analys av hur detta skulle påverka privatimporten och den samlade konsumtionen av dessa produkter.” skriver Centerpartiet

Socialutskottet bereder förslaget om Hårdare regler för nya nikotinprodukter från den 10 maj till början av juni. Riksdagen röstar om förslaget den 21 juni.

Här kan du läsa Centerpartiets motion i sin helhet.
Med anledning av prop. 2021/22:200 Hårdare regler för nya nikotinprodukter
Motion 2021/22:4645 av Sofia Nilsson m.fl. (C)

The government's proposal:
Hårdare regler för nya nikotinprodukter – Proposition 2021/22:200Do you like Vejpkollen? Then you can support the work of the magazine!

SWISH: 1231093830

Or support continuously. Become a Patreon (i.e.: support subscription to Vejpkollen). Link to the PATREON VEHICLE CHECK on PATREON2 Comments on “(C) säger nej till smakförbud – vill invänta utredning

  1. Låter rätt hoppfullt, om det är bara s, v och mp som är för ”smakförbud” så kommer det aldrig att gå igenom. Hoppas också att ledamöterna röstar efter eget huvud och inte efter någon slags partilinje. Då kanske man kan få med sig några som är emot även i dessa partier.

  2. Det nästan komiskt naiva i regeringens smakförbud är att 100.000 vejpare kommer säga ”jaha, då får jag väl vejpa tobak då”.
    KLART SOM …. ATT DEN REDAN EXISTERANDE SVARTA MARKNADEN KOMMER EXPLODERA!
    Inte bara privatimport från europa, vilket jag ser som enbart ett skatteproblem, utan privatimport/organiserad smuggling av icke godkända substanser från asien etc. Ovanpå detta har vi inhemsk svartprodukrionen, som varje någorlunda erfaren vejpare vet hur man går. Alla ingredienser finns ju lagligt att få tag i Sverige så högst otroligt att inte det skulle bli en stor grej, speciellt som vinstmarginalerna är skyhöga när man ”hemmablandar”.
    Det är inte fråga om ”om”, utan ”när” vi kommer se dom första förgiftningsskadorna pga felaktiga ingredienser i moonshine-juice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *