Butikker i vejkanten kritiseres for dårlig mærkning "Virksomhederne arbejder hårdt på at forbedre sig"

Kemikalieinspektionen har for første gang undersøgt mærkningen af nikotinholdige e-væsker. 19 forhandlere blev inspiceret, og 15 af virksomhederne blev kritiseret for mangelfuld mærkning af de produkter, de sælger.

"Generelt er produkterne af høj kvalitet - det er ikke det, der er problemet - det er mere et spørgsmål om formaliteter, såsom mærkning og klassificering af produkterne og at give kunderne den rigtige information", siger han. Niklas Linder, formand for brancheforeningen for elektroniske cigaretter, til Vejpkollen.

Nikotin betragtes som en gift i henhold til EU's klassificeringssystem (CLP) og skal mærkes med passende advarsler baseret på koncentrationen. Mærkningen skal være tydeligt synlig og "genkendelig", ifølge det svenske kemikalieagentur.

Ifølge Lov om tobak og lignende produkter  E-væsker, der indeholder nikotin, må kun sælges i pakker på højst 10 milliliter med en maksimal koncentration på 20 mg nikotin pr. milliliter. Den lille emballage giver et begrænset overfladeareal til at rumme de oplysninger, der kræves i kemikalielovgivningen, bemærker det svenske kemikalieagentur i sin rapport. Samtidig er e-juice med nikotin reguleret af dobbelt lovgivningsmæssig ramme, Tobaksproduktdirektivet (TPD) og forordningen om fælles mærkning af kemikalier (CLP). Det har gjort det sværere for virksomhederne at vide, hvad der gælder i praksis, ifølge den svenske kemikalieinspektion.

"Da der er lignende mærkningskrav i begge forordninger, kan det være praktisk vanskeligt at få plads til alle oplysninger på etiketten og at placere den korrekt i henhold til både CLP-forordningen og TPD. Dobbeltarbejde med forordninger og regulatorer kan også gøre det sværere for virksomheder at vide, hvor de skal henvende sig med spørgsmål om, hvad der gælder for væskerne", skriver han. inspektionen i sin rapport.

Ud over gennemgangen af nikotinprodukter bemærkede Kemikalieinspektionen, at smagsessenser (der bruges til at lave e-juice) også skal mærkes i henhold til kemikalielovgivningen. Essenserne er meget koncentrerede og kan forårsage reaktioner, hvis de kommer i direkte kontakt med huden. Da essenser også bruges i fødevareproduktion, har mange detailhandlere antaget, at de ikke behøver at blive mærket i lige så høj grad som nikotinprodukter. Men det er ikke altid tilfældet, ifølge den svenske kemikaliemyndighed.

"De ikke-nikotinholdige smagsstoffer og aromaer kan også indeholde stoffer som allergifremkaldende stoffer i en sådan koncentration, at det kan være nødvendigt at klassificere blandingerne som farlige og mærke dem i henhold til CLP-forordningen". Kemikalieinspektionen.

De fleste essenser, der bruges i e-juice, kommer fra etablerede smagsproducenter, som giver detailhandlerne detaljerede sikkerhedslister over, hvordan produkterne skal mærkes.

"Hver essens' sikkerhedsdatablad angiver tydeligt, hvordan flasken skal mærkes for at gøre det rigtigt, men de fleste operatører har simpelthen undladt at overføre mærkningen til den faktiske flaske, de sælger i butikken", siger han. Niklas Linder.”

Niklas Linder siger, at kritikken fra den svenske kemikaliemyndighed tages meget alvorligt af industrien, og at løsningen ligger i tydelig information til virksomhederne.

"Mange af virksomhederne er allerede blevet informeret af myndighederne som følge af disse inspektioner og arbejder hårdt på at forbedre sig. Inden for Brancheorganisation for elektroniske cigaretter Vi har også udarbejdet materiale og information, som vil blive stillet til rådighed for alle medlemmer. Vi stiller høje krav til vores medlemmer om at sikre, at alt arbejde med kemikalier udføres korrekt, og at alle produkter opfylder lovkravene." siger Niklas Linder

Både Kemikalieinspektionen og Niklas Linder mener, at unøjagtighederne i mærkningen kan forklares med, at vejp-industrien er en relativt ny branche, og at reglerne ikke har været klare før for nylig.

"De fleste virksomheder i branchen er små og drives af passionerede eks-rygere. Kemikalielovgivning er ikke hverdagskost for disse mennesker, så der er stadig noget at lære". Niklas Linder.


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *