Turkiet vill totalförbjuda e-cigaretter

Elektroniska cigaretter är ”bisarra tingestar” enligt Erdogan

Regeringen i Turkiet följer i Indiens fotspår. Den 1 oktober meddelade regeringen att ett totalförbud av e-cigaretter kan bli aktuellt i landet. 

Turkiet har redan lagar som förbjuder försäljning av vejpprodukter, rent formellt. Däremot är det tillåtet att använda e-cigaretter på samma ställen som rökning är tillåten.

”Vi kommer nu även att förbjuda att e-cigaretter förs in i landet” säger hälsominister Farettin Koca till tidningen Hurriyet Daily News

Turkiets regering har länge fört en aggressiv politik mot tobaksrökning i landet. Enligt tidningen Ahval News röker 14,5 miljoner i Turkiet varav 250 000 barn. Turkiets hälsomyndighet anser inte att vejpning är ett alternativ till cigaretter. Och president Reccep Tayyip Erdogan har tidigare i år kallat e-cigaretter för ”bisarra”.

”De har uppfunnit något som så bisarrt som `en elektronisk cigarett´ Företagen säger att de inte innehåller nikotin eller mycket lite. Men de är beroendeframkallande” sade Erdogan enligt Ahval News.

Som Vejpkollen tidigare berättat kommer även Indien att totalförbjuda e-cigaretter. Gemensamt för de båda länderna är att en stor del av befolkningen röker vanliga cigaretter. I Turkiet röker, enligt en WHO-rapport från 2011, hela 40 procent av männen i åldersgruppen 25-44 år. Och rökningen ökar överlag, även bland kvinnor.
Antalet vejpare som slutar röka med hjälp av e-cigaretter i Turkiet är idagsläget oklart.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *