Smakförbuden sprider sig i USA ”Bara tobak- och läkemedelsindustrin som tjänar på det”

Vape 2019. Två stater i USA har förbjudit smaksatta e-juicer och många fler planerar att göra det. President Donald Trump vill till och med införa ett förbud på överstatlig nivå.

Orsaken, åtminstone enligt politikerna, är utbrottet av lungsjukdomar som kopplas till vejpning. Samtidigt har amerikanska myndigheter sedan länge mer eller mindre konstaterat att lungskadorna som drabbat närmare 400 amerikanska vejpare spåras direkt till felaktigt tillverkad THC-juice.
Vad har THC och cannabis med smaker att göra och vad är det som händer i USA egentligen?
Vejpkollen ställde frågan till Niklas Linder som är en av många aktörer på den svenska vejpmarknaden. Han äger och driver till vardags för vejpshoppen Swedish Mixology, men är även engagerad i branschorganisationen VapeSweden, VSW.

”Jag tror att amerikanerna är lite förvirrade kring hur man ska hantera produkterna ur flera perspektiv: ekonomiskt, politiskt och hälsomässigt. Man får komma ihåg att USA inte fungerar som Sverige: sjukvårdsnotan från de enorma skador rökning orsakar bekostas av privatpersoner – kan de inte betala så är det privata bolag som tar den ekonomiska smällen” säger Niklas Linder.

Så de amerikanska delstaterna förlorar inte pengar på skadeverkningarna efter rökningen menar du?

“För staterna är traditionell tobak en vinstaffär rent ekonomiskt både tack vare skatteintäkter (tobaksprodukter har särskilt hög skatt) men också genom något som kallas ”The Tobacco Master Settlement Agreement”, vilket är en uppgörelse mellan tobaksbolagen och staterna där tobaksbolagen ska betala USAs delstater mer än en triljon (!) kronor som kompensation för att få gå ansvarsfria från de skador produkterna orsakar. I USA är det också kutym att privata bolag sponsrar politiker på olika sätt ekonomiskt – vilket får en märkbar effekt på politiken. Både de traditionella tobaksbolagen och läkemedelsbolagen är starka motståndare till e-cigaretter, eftersom e-cigaretter på kort tid tagit stora marknadsandelar från båda dessa branscher. Det läggs alltså stora resurser på att motverka e-cigaretternas framgång genom lobbying mot politiker, riktade satsningar inom media och till och med beställd forskning med skeva resultat.”

Men det är väl inte bara krassa ekonomiska intressen här? E-cigg som fenomen har väl väckt oron hos många att någon försöker dölja eventuella faror med produkterna?

 “Det finns en genuin oro och okunskap. Man är helt enkelt rädd att e-cigaretter både ska normalisera rökning och ha dolda faror. Politiken i USA är mer känslostyrd än vad vi är vana vid och det är enklare att förbjuda något nytt (som dessutom stjäl pengar från kassan) än att hantera frågan. Majoriteten av amerikaner tror fortfarande att e-cigaretter faktiskt är farligare än cigaretter och det lyser igenom i deras politik. Jag tror också att det vi ser i USA är ett försök från tobaksbolag och läkemedelsbolag att begränsa e-cigaretternas tillgänglighet. Genom att förbjuda mer än 90 procent av produkterna på marknaden ser man effektivt till att andelen e-cigarettanvändare minskar och läkemedelsbolagen får fortsätta bedriva ”rökavvänjningen” i större utsträckning. Om man därutöver ställer onödigt höga och specifika krav på produkterna och till exempel inför krav på tobakskaraktär (i smakerna) så skiftas fördelen till tobaksbolagens sida.”

Men den här agendan har tobaksbolag och läkemedelsindustrin haft länge. Varför sker allt det här nu, plötsligt?

“I USA har e-cigaretternas framgång vuxit exponentiellt de senaste åren och tobaksbolag, läkemedelsbolag och delstater har förlorat enormt mycket pengar på detta. Samtidigt har dessa bolag inte riktigt haft någon angreppsvinkel mot e-cigaretter. Flera försök till ”falsk forskning” för att sprida lögner har gjorts utan större framgång (forskare och industri har snabbt kunnat avfärda studierna som direkt felaktiga). Media har jagat branschen med missvisande skräckrubriker. Ändå har produkten fortsatt vinna mark, eftersom det, jämfört med cigaretter, knappt förekommit skador och folk i stort trivs med produkten och mår bättre.

Men nu blir folk “sjuka av e-cigaretter”…

“De senaste månaderna har vätskor som kan användas i e-cigaretter för att få ett rus (marijuanabaserade vätskor) nått svarta marknaden i USA och orsakat allvarliga skador då de är baserade på oljor som inte får inhaleras. Detta blev helt enkelt en ny angreppsvinkel mot e-cigaretter av alla sorter för bolagen, som gav ett bättre resultat än tidigare försök. För första gången kunde media visa bilder på ungdomar i sjukhus och konstatera att de lidit skada av e- cigaretter (för detaljen med att de använt illegala narkotikaprodukter från svarta marknaden utelämnas ofta i rapporteringen) och detta var en otroligt effektiv strategi. Det är helt enkelt lättare att nå ut till gemene mans hjärtan med skräckinjagande rubriker om man också kan visa upp skadade ungdomar och ge folk ett ansikte att känna sympati med.”

Vad får de här förbuden för konsekvenser i resten av världen?

 “År 2019 får man hoppas att de flesta myndigheter, särskilt i EU, genomskådar amerikansk politik med dess känslostyrda och ur privata bolag sponsrade utspel. Men sanningen är att USA ändå är en stormakt och de beslut som fattas där sprider sig likt ringar på vattnet och påverkar övriga världens politik i olika omfattning. I EU finns i regel inte statliga ekonomiska motiv till att begränsa e-cigaretternas framgång och en friskare befolkning, men vi kan komma att se ytterligare begränsningar i utbudet.”

Skulle något liknande kunna ske i Sverige, tror du?

 “Vi har sett exempel på känslomässigt styrda debatter och stor okunskap bland politiker när det kommer till e-cigaretter. Särskilt tydlig blev okunskapen när punktskatten infördes som ökar kostnaden för konsumenten med 25 kr per 10 ml nikotinhaltig vätska. Motiveringen var då att 10 ml e-juice (nikotinmängden är irrelevant) motsvarar 100 cigaretter, vilket helt saknar verklighetsförankring och protesterades utan framgång. Jag skulle nog säga att e- cigarettmarknaden i Sverige hade varit i betydligt sämre skick om det inte vore för EU-lagstiftning som faktiskt står över våra nationella lagar. Hela frågan kring e-cigaretter hanteras försiktigt eller inte alls här och man tar gärna den enkla utvägen (begränsningar och förbud).”

Finns det något fog för kritiken att särskilda smaker i e-juice får ungdomar att börja använda e- cigaretter?

”Ungdomar har alltid varit och kommer alltid vara benägna att flörta med det förbjudna och detta är nog helt enkelt den drivande faktorn bakom att de provar både tobak och e-cigaretter. Man ska nog inte förneka att smaksättningen är något som gör produkten betydligt behagligare att använda – visst är det så! Men att ungdomar skulle få för sig att börja använda e-cigaretter primärt för smaksättningens skull är att rycka efter halmstrån; drycker och diverse godis finns både billigare och betydligt mer tillgängligt för dessa.”

Hur märker du av ungdomarnas intresse i ditt arbete?

 “En positiv trend vi noterat är att många nyss fyllda 18-åringar köper ett billigt starter kit med nikotinfria e-juicer för att få sin fascination med ”rökning” överstökad och kort därefter helt enkelt slutar när intresset tynar. E-cigaretter fungerar ju precis lika bra utan nikotin (och smaken är dessutom tydligare) och på det sättet fastnar man inte i något beroende. Min personliga åsikt är att nikotinfria e-cigaretter förmodligen har förhindrat många människor från att fastna i det livslånga beroende som traditionella cigaretter skapar.”

Utblick:
Läs mer om vape förbudet i New york
Läs mer om lungskadorna som drabbat vejpare i USA
Läs mer om smakförbuden i USA
Läs mer om Donald Trumps inställning till vaping

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *