New York förbjuder smaker i e-juice

“Vejpare skickas tillbaka till rökningen”

“Gå till er lokala vejphop och köp allt du kan. Se till att de tömmer hyllorna, för det är det enda som kan hjälpa dem att ta sig genom den ekonomiska katastrof de nu står inför. De hjälpte dig att sluta röka. Nu måste ni hjälpa dem att överleva”

Så skriver Jonathan, som driver en onlinehandel för vejpprodukter i USA i ett uppmaning till vejpare i New York. Om två veckor kommer vejpshoppar i New York inte längre få sälja smaksatt e-juice.

Han verkar inte i New York, men hans uttalande via sociala medier är talande för stämningen inom den community som bildats kring vejpning under åren: skräck, oro och sammanhållning.

Vind i seglen för smakförbud

Den senaste tidens utbrott av lungsjukdomar, som orsakats av vejpning av olaglig e-juice innehållande THC och det farliga ämnet e acetat (enligt Food and Drug Administration, FDA), så har borgmästare i flera amerikanska städer passat på att driva igenom beslut som, för bara några månader sedan, var högst kontroversiella.

Först ut var staten Michigan som förbjudit försäljningen av smaksatt e-juice. Förberedelser sker i Californien, Utah och flera andra stater. I går var det staten New Yorks tur: om två veckor är det kriminellt att sälja smaksatt e-juice i en av världens största städer. Vejpare kan bara se på, när de produkter de använt i åratal för att hålla sig borta från att röka cigaretter, försvinner från hyllorna.

“Dessa byråkrater som godkände förbudet har blod på sina händer, skriver American Vaping Associations ordförande Greg Conley i ett pressmeddelande. De tittade bara ner i sina mobiltelefoner när deras medborgare vittnade om hur ett sånt här förbud skulle få fruktansvärda konsekvenser för deras hälsa, för folkhälsan i stort. Ett smakförbud kommer att skicka en stor del av användarna tillbaka till rökningen, det kan vi säga med säkerhet.”

E-juice viktig för branschen

E-juicen är även navet i den mångmiljonindustri som e-cigaretter och vejpning blivit i USA. Bara i New York finns 700 vejpshoppar med runt 3000 anställda. Det rör sig främst om små lokala butiker, som nu i många fall får lägga ner verksamheten.

“Det här beslutet handlar inte om att främja folkhälsan. Tvärtom. Det handlar om att säkra en miljard i intäkter från skatter på cigarettförsäljning till New York”, skriver Greg Conley. “Vi kommer med stor säkerhet gå vidare rättsligt med att upphäva det här direkt lagvidriga och skadliga förbudet”.

Andrew Coumo anklagar företagen

Men beslutsfattarna i New York har viftat bort kritiken. Enligt guvernör Andrew Coumo handlar förbudet om att “skydda unga från potentiellt farliga produkter”. Vid en presskonferens under tisdagen fick guvernören frågan om han tänkt på vad förbudet skulle innebära för före detta rökare som valt e-cigaretter för att förbättra hälsan och sluta röka.

“Tekniken är kanske säkrare än rökning, men vad spelar det för roll? Smaker i e-cigaretter lockar ungdomar och det är uppenbart att smaker som Tuggummi och Cotton Candy riktar sig till barn ” sade Andrew Coumo.

Att vejpning lockar unga, bekräftas av forskningen. Men enligt en stor studie bland unga i Storbritannien är endast 0.2 procent av ungdomarna som vejpar regelbundet tidigare icke-rökare. 1,7 procent av ungdomar under 18 använder e-cigaretter åtminstone en gång i veckan, men dessa är oftast även regelbundna rökare.

Inte en inkörsport till rökning

I USA är situationen lite annorlunda. Enligt statistiken har långt fler unga testat e-cigaretter. Här har de senaste åren fler ungdomar än i England testat e-cigaretter och det regelbundna användandet är högre. Men enligt Linda Bauld, professor i hälsovetenskap och en av forskarna som genomfört den brittiska studien, finns det ingen data, varken i Storbritannien eller USA som tyder på att rökningen av analoga cigaretter ökar på grund av att ungdomar testar e-cigaretter.

“E-cigaretter är inte en inkörsport till tobaksrökning, inte enligt den data vi har idag. Vi ser framför allt inte någon ökning av antalet rökare överlag i samhället, vilket vi borde göra om e-cigaretter var en inkörsport. Däremot ser vi att de som testar eller använder e-cigaretter, i de allra flesta fallen redan är rökare sedan tidigare”.

Det säger professor Linda Bauld som poängterar att användandet av e-cigaretter bland unga behöver följas noga i forskningen.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *