Studie: Australiens kamp mot vejpning – ett nytt ”War on Drugs”?

Australiens förbud mot e-cigaretter har skapat landets snabbast växande svarta marknad. En ny studie visar att e-cigaretter nu är den näst största illegala varan i Australien – där endast cannabis omsätter mer. Vidare visar studien att lagen är rent kontraproduktiv i sitt syfte att skydda ungdomar.

Vejpförbudet i Australien har blivit något av en följetång här i Vejpkollen. Från ilskan som växtes bland profiler som ”Vaping Bogan” och organisationen Athra (Australian Tobacco Harm Reduction Association) med många fler redan när ett förbud började diskuteras – till hur det faktiskt har gått i praktiken. Senast skrev vi om en jämförande studie mellan Australien och grannarna i Nya Zeeland som valt tvärt olika vägar. I Nya Zeeland, med betydligt mjukare regelverk, hade man klart färre cigarettrökare och såg en snabbare minskning av den dagliga rökningen än i förbudets Australien.  

Nu har en ny studie publicerats i ”Harm Reduction Journal”. Den har istället tittat närmare på hur Australiens förbud har stimulerat den inhemska svarta marknaden.  

Förbud driver illegal handel

I Australien krävs alltså recept för att köpa e-cigaretter med nikotin, som endast kan hämtas ut på apotek. Åtgärden infördes med motiveringen att minska ungdomars tillgång och begränsa potentiella hälsorisker. Men enligt James Martin och Edward Jegasothy, som är författare till studien, så har lagstiftningen istället skapat en omfattande illegal marknad där konsumenter vänder sig till smugglare och illegala försäljare för att få tag på produkterna. Som Vejpkollen skrev om redan förra sommaren så är sådana försäljare inte det minsta svåra att hitta. Både vejp och nikotinpåsar, som också är förbjudna, går att hitta ”överallt” i de större städerna, enligt ett reportage som tidningen GP gjorde då.

Forskarna menar vidare att det låga risktagandet och de höga vinsterna gör e-cigaretter till en attraktiv vara för kriminella nätverk. Produkterna importeras oftast från Kina och smugglas in i landet via hamnar och postpaket. Därefter distribueras de genom sociala medier, tobaksbutiker och andra inofficiella kanaler.

En marknad som anpassar sig

Studien visar även att e-cigarettmarknaden i Australien har blivit mer sofistikerad. När myndigheter genomför beslag eller inför nya regler, anpassar sig smugglarna snabbt. Produkterna marknadsförs ofta som ”nikotinfria” trots att de innehåller nikotin, och försäljare använder krypterade kommunikationskanaler för att undvika upptäckt.

Enligt studien har detta lett till att även minderåriga enkelt kan få tag på e-cigaretter vilket blir rent kontraproduktivt mot lagstiftningens ursprungliga syfte att skydda unga från nikotinberoende.

”I breda termer kännetecknas Australiens moderna ”war on drugs” av en oproportionerlig betoning på restriktioner av utbudet snarare än insatser för att minska efterfrågan och skador, och har visat sig vara märkbart ineffektivt när det gäller att minska både efterfrågan och tillgången på illegala droger” skriver författarna.

Gick katastrofalt dåligt

Begreppet ”War on drugs” populariserades under tidigt 70-tal efter att dåvarande presidenten i USA, Richard Nixon, i ett berömt tal förklarade narkotikamissbruket som ”fiende nummer ett”. Följde gjorde decennier och gigantiska summor i detta ”krig”. Under 2000-talet har de flesta enats om att ”War on drugs” gick katastrofalt dåligt med förödande konsekvenser på alla plan.  

Säkerhetsrisker och konsekvenser

Förutom den ökade brottsligheten pekar Martin och Jegasothy på de potentiella hälsoriskerna med en oreglerad marknad. Då illegala e-cigaretter saknar kvalitetskontroller finns det en ökad risk att de innehåller skadliga eller okända ämnen. Dessutom kan bristen på kontroll över nikotinstyrkan leda till ökad beroendeproblematik.

Forskarna påpekar att andra länder, såsom Storbritannien och Nya Zeeland, har valt en annan strategi genom att reglera snarare än förbjuda e-cigaretter. De argumenterar för att en mer reglerad modell skulle kunna minska den illegala handeln och samtidigt säkerställa att produkterna håller en viss kvalitetsstandard.

Inte minskat bruket

Studien drar slutsatsen att Australiens nuvarande lagstiftning har haft oförutsedda konsekvenser och att en förändring kan vara nödvändig. Förbudet har inte minskat användningen av e-cigaretter, men det har skapat en lukrativ och svårkontrollerad svart marknad.

Martin och Jegasothy menar att en översyn av politiken kan vara nödvändig för att minska de här negativa effekterna. De lyfter fram behovet av en mer balanserad strategi som både skyddar folkhälsan och begränsar organiserad brottslighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *