Stor svensk e-cigarettkedja byter ägare

25 anställda på Cigoteket får vara kvar efter försäljningen

Ett av Sveriges största vejpföretag, Cigoteket, byter ägare. Men butikerna fortsätter fungera som vanligt.
Det säger grundaren John Adams, som nu avvecklar stora delar av sin verksamhet i Sverige.
– Det känns konstigt, men det påverkar inte personalen och jag är säker på att företaget växer sig starkare i de nya ägarnas regi, säger han till Vejpkollen.

Cigoteket har liksom flera andra företag inom e-cigarettbranschen, drabbats av flera bakslag de senaste året. Det började i USA under hösten 2019. Ett utbrott av lungskador, orsakade av olagliga cannabis-produkter, kopplades till e-cigaretter.

Till en början varnade myndigheterna alla e-cigarettanvändare att de kunde vara i riskzonen för lungskador. Man ändrade sig sedan och pekade på den riktiga orsaken: ämnet e-acetat i THC-produkter. Alltså inte vanliga e-cigaretter.
Men skadan var redan skedd, konstaterar John Adams.

“Företagen gick väldigt bra och vi ökade omsättningen med nästan 100 procent varje år, fram till hösten 2019. Sen kom USA:s myndigheter med sina rekommendationer och ställde till det rejält. Även om de ändrade sig senare, så tappade vi nästan alla våra amerikanska kunder” säger John Adams.

Coronavirus stoppade nystart

Redan då valde Cigoteket att minska ner verksamheten i Sverige, med några stängda butiker som följd. Tanken var att öppna dem igen när läget blivit mer stabilt, berättar John Adams.
Men så kom Covid-19 och ställde allt på huvudet. Igen.

“Nedstängda fabriker i Kina och extrema förseningar av produkter blev en extremt stor smäll för oss. Det blev väldigt svårt att få in godkända och registrerade produkter i Sverige” säger John Adams.

Planerna på att öppna stängda butiker blev nu allt mer avlägsna.

“Vi ville fokusera på den svenska marknaden under 2020 och åter öppna nya butiker i mitten av 2021. Så blev det inte tyvärr.”

Anställda blir kvar

Förra veckan valde John Adams istället att försätta två av sina svenska företag, Cigoteket och Subohm, i konkurs. Själva butiksverksamheten samt online-shoppen såldes till företaget Svenska Vapegruppen AB. Bakom Vapegruppen står, bland andra, en tidigare anställd på Cigoteket.

Cigotekets 25 ordinarie anställda påverkas inte nämnvärt, enligt John Adams. Samtliga har fått erbjudande om att stanna kvar på sina jobb.

Cigoteket blir största kunden

John Adams, å sin sida, kommer att fortsätta inom branschen med sitt internationellt baserade importföretag SubOhm Co ltd.
Med Cigoteket som största kund.

“Jag och min bror kommer även att fortsätta arbeta internationellt mot resten av EU, Mellanöstern och Asien, som är en stor marknad för de produkter vi tillhandahåller. Vi har även ett nytt projekt på gång i Sverige som vi lanserar inom kort” säger han till Vejpkollen.

I dagsläget har Cigoteket butiker i Norrtälje, Stockholm och Göteborg samt online. Planen är, enligt John Adams, att det ska fortsätta som vanligt, men i ny regi.

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON2 Kommentarar on “Stor svensk e-cigarettkedja byter ägare

  1. Båda bakom Svenska Vapegruppen AB är tidigare anställda på Cigoteket. Bolaget är tecknat av John Adams bror.

    1. Ett fall av ”keep it in the family”, alltså. Inte helt ovanligt. Tack för info! /stefan

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *