Vanliga vejpare behöver inte oroa sig, menar Brittiska myndigheter

Brittiska myndigheter manar e-cigarettanvändare att inte oroa sig för den lungsjukdom som drabbat amerikanska vejpare.

Sedan upp emot 450 personer injuknat i en allvarlig lungsjukdom, kopplad till vejpning av THC, i USA, har e-cigarettanvändare uppmanats att vara försiktiga med vad de fyller sina tankar med.

Vejpning är en populär metod för att sluta röka i England och Brittiska hälsomyndigheten (PHE) uppmanar aktivt rökare att byta från analoga cigaretter till e-cigaretter med argumentet att rökare på det sättet minskar skaderisken med 95 procent för sig själva och i princip helt för omgivningen.
I och med utbrottet i USA har nu flera hälsoorganisationer, däribland PHE, gått ut med beskedet att vanliga e-cigarettanvändare inte ligger i riskzonen.

– Vejpning med vanliga e-juicer har visat sig vara säkert. Alla kända bevis pekar på att det är okontrollerade e-vätskor med marijuana (THC oljor) som orsakar sjukdomen. I synnerhet verkar substansen ”tocoperol acetate” (E-vitamin, reds anm), vara boven i dramat, säger folkhälsovetaren professor Linda Bauld till tidningen The Guardian

Inte heller Michael Dockrell, chef vid avdelningen för Tobakskontroll vid hälsodepartementet, är orolig för att lungsjukdomen drabbar brittiska vejpare. 

– Till skillnad från USA har vi ett omfattande kontrollsystem för att säkra kvalitet och säkerhet när det gäller e-cigaretter, säger han till The Guardian. 

I Storbritannien måste all e-juice som säljs först registreras hos myndigheterna. Den som är osäker på en produkt kan enkelt kolla om den finns registrerad.

– Om en produkt inte fungerar som det är tänkt eller om en vejpare upplever oönskade bi-effekter, så kan användaren rapportera detta till berörd myndighet, säger Michael Dockrell.

Stefan Mathisson
Läs mer:

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *