Studie: Budskap på sociala medier avskräcker rökare från att vejpa

Att sluta röka kan vara svårt och vilseledande information via sociala medier kan göra processen ännu tuffare. Det visar en ny studie om e-cigaretter och Twitter.

En grupp brittiska och amerikanska forskare har studerat hur felaktig information om skaderisker på plattformen Twitter (numera X) påverkade rökare, som övervägde att byta från cigaretter till e-cigaretter. Det visade sig att rökare ofta påverkades negativt av tweets som felaktigt antydde att e-cigg är lika skadliga än konventionella cigaretter.

”Hälsoinformation är allmänt tillgänglig online. I USA använder 75 procent internet som som sin första källa för hälsoinformation. Vi har även färska rapporter som visar att cirka 63 procent av britterna använder internet för att söka hälsorelaterad information. säger läkaren Caroline Bright, som lett studien från Bristol Medical School, till tidningen The Mirror.

Rökare reagerade på tweets

Studien är den första av sitt slag och publicerades vid Bristol University tillsammans med Amerikanska Pennsylvania University.

1400 rökare deltog i studien. Rökarna fick se olika typer av hälsoinformation. De skulle därefter svara på frågor om deras åsikter kring e-cigaretter, deras avsikt att köpa dem, hur de uppfattade produkterna jämfört med vanliga cigaretter, samt deras avsikt att sluta röka. Proceduren upprepades med nya tweets som visade både korrekt information (att e-cigaretter är betydligt mindre skadliga än cigaretter) samt andra meddelanden som påstod motsatsen.

Påverkades mest av det negativa

Resultaten visade att rökare i båda länderna avskräcktes från att använda e-cigaretter, efter att ha läst av twitterposter med budskapet att e-cigaretter var lika skadliga eller mer skadliga än rökning.

”Resultaten är viktiga. De visar att även kort exponering för felaktig information om e-cigaretter kan påverka insatserna vi gör för att minska skadorna tobaksrökning i både USA och Storbritannien.” Säger Andy Tan, forskare vid Pennsylvania University, som koordinerade studien i USA.

Allvarliga konsekvenser

Studien finansierades av Cancer Research UK (Brittiska cancerfonden). I Storbritannien, där myndigheterna vill minska skadorna av tobaksrökning genom att förmå förmå rökare att välja mindre skadliga alternativ till cigaretter, ser forskarna med oro på resultaten.

”Kombinationen av att det är så enkelt att sprida felaktig hälsoinformation och att många väljer att följa även felaktiga råd, får allvarliga konsekvenser för folkhälsan” säger Caroline Bright.

Sources:
Tall tales and toxic tweets about e-cigarettes are stopping smokers quitting’Do you like Vejpkollen? Then you can support the work of the magazine!

SWISH: 1231093830

Or support continuously. Become a Patreon (i.e.: support subscription to Vejpkollen). Link to the PATREON VEHICLE CHECK on PATREONLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *