Forskare vill studera långtidseffekter av vejpning

Stor studie om hur e-cigaretter påverkar lungorna – hos icke-rökare

Forskare i Italien och USA förbereder nu en studie för att se hur vejpning påverkar lungorna hos icke-rökare. Forskarna söker nu hundratals deltagare från hela världen. Studien ska pågå i sex år.

”Nästan alla studier som tittar på hälsoeffekter av e-cigaretter bygger på användare som är tidigare rökare. Det har varit omöjligt att skilja små effekter från  vejpningen från långtidseffekter orsakade av rökningen. I den här studien testar vi hypotesen att e-cigaretter i sig inte orsakar mätbara hälsoeffekter” skriver forskarna i ett upprop.

Långtidseffekter med e-cigaretter

Riccardo Polosa, en italiensk läkare och professor, kommer att leda studien. Polosa har tidigare publicerat resultat av en liknande studie, då begränsad till ett mindre antal icke-rökare i Italien som använder e-cigaretter. Resultatet visade att personer, som tidigare inte rökt cigaretter regelbundet, inte heller uppvisade tecken på lungskador, ens efter fem års vejpande.

”Samtidigt antyder vissa labbtester på möss att ångan från e-cigaretter har potential att skada lungorna. Men det är ytterst oklart hur detta fungerar under verkliga förhållanden.” skriver forskarna.

Inte harmlösa – men mindre gift

Studien är ett viktigt bidrag till forskningen om e-cigaretter och dess potentiella hälsoeffekter, menar forskarna. 

”Vi vet att ångan inte är helt harmlös, men att den innehåller betydligt färre koncentrationer av gifter än cigarettrök. Den här studien hjälper oss att förstå de absoluta långtidsriskerna med e-cigaretter. Om det finns några.” skriver forskarna bakom studien.

Just nu samlar man in frivilliga deltagare från hela världen. Totalt är 16 länder representerade (inte Sverige, ännu). Men fler kan komma till. Anmälan till studien kan göras via Veritas hemsida

Sources:

Volunteers needed for large international study of the long-term effect of vaping on lung health

Health impact of E-cigarettes: a prospective 3.5-year study of regular daily users who have never smoked

Do you like Vejpkollen? Then you can support the work of the magazine!

SWISH: 1231093830

Or support continuously. Become a Patreon (i.e.: support subscription to Vejpkollen). Link to the PATREON VEHICLE CHECK on PATREONLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *