Skattefritt. Utan restriktioner på varken dos eller mängd. Nikotinanalogen 6-metylnikotin eller ”metatine” har kommit till Sverige och säljs nu i flera butiker som alternativ till nikotin i e-cigaretter och e-vätskor. Men vad är det egentligen – och varför har en så kallad syntetisk nikotinanalog tagit sig in i svenska butiker?
För den som botaniserar i sortimenten hos svenska vapeshoppar har en ny kategori börjat synas i menyerna under det senaste halvået. Produkter som ”NoNik” och ”Metatine” lanseras som alternativ till nikotin i allt ifrån lösa e-vätskor och shottar till laddningsbara engångsmodeller. Det handlar om nikotinanaloger – syntetiska varianter av nikotin – som av vissa anses vara både mer potenta och samtidigt mer effektiva än nikotin, utan att användaren märker skillnaden. Utan vare sig beskattning eller andra restriktioner är e-vätska och engångsmodeller med metatine, än så länge, betydligt billigare än nikotin. Det går, med andra ord, att köpa ”metatine” i högre doser och större förpackningar än reglerat nikotin.
Men vad är egentligen 6-metylnikotin och varför dyker det upp på marknaden just nu?
Började lanseras efter förbud i USA
Metatinets, eller snarare nikotinanalogernas roll, inom vejpningens historia, började som en lösning på USA:s strikta lagstiftning kring e-cigaretter. Sedan 2016 klassas nämligen alla vejpprodukter som tobaksprodukter enligt loogiken att nikotinet ursprungligen kommer från tobaksplantan. Det innebär att varje produkt, precis som analoga cigaretter, måste få dyrbara tillstånd från FDA för att säljas. Detta är något som de flesta små tillverkare, som bär väl över 90 procent av marknaden, inte har råd med.
Resultatet blev att nästan alla smaksatta e-vätskor i dagsläget är olagliga, och att endast ett fåtal produkter – främst från tobaksbolag – har godkänts. Som svar på detta lanserades syntetiskt nikotin, som FDA till en början inte kunde reglera. När myndigheterna senare skaffade sig kontroll även över syntetiskt nikotin, började den oberoende ecigarettindustrin istället utveckla nikotinanaloger – varianter av syntetiskt nikotin med förändrad molekylstruktur.
Kan ersätta nikotinet i förbudsländer
Metatin, eller egentligen ”6-metylnikotin”, är den första nikotinanalogen som nått marknaden. I både USA och Europa är den i princip oreglerad, vilket betyder att den kan säljas fritt utan tillstånd eller vanliga restriktioner. Det är inte helt osannolikt att metatin kan komma att ersätta många befintliga vejpprodukter i USA och andra länder där nikotin regleras hårt via olika förbud och skatter – åtminstone tills lagstiftningen förändras igen.
”Fungerar på samma sätt”
Men vad är då en nikotinanalog? Vad skiljer substansen från vanligt och syntetiskt nikotin? Vejpkollen frågade Louise Adermark, nikotinforskare som länge specialiserat sig på nikotinets effekter.
“En nikotinanalog fungerar på samma sätt som nikotin i kroppen – den binder sig till nikotinreceptorerna och kroppen reagerar genom att frigöra dopamin som ger samma effekt. Vi utgår därför ifrån att en nikotinanalog som 6-metylnikotin även skapar ett beroende – precis som nikotin. Men det finns idag tyvärr inga tillförlitliga studier om nikotinanaloger och dess långsiktiga effekter, något det faktiskt gör för nikotin” säger Louise Adermark.
Oändlig variation
I dagsläget utvecklar en rad kinesiska företag olika nikotinanaloger oberoende av varandra – enligt officiella rapporter rör det som ett tiotal – men det kan vara fler. Variationen på nikotinanaloger är till sin natur i det närmaste oändlig. Utvecklingen av analoger kan jämföras med varianter på syntetiskt cannabis/THC – där tillverkare kommer runt lagstiftning genom att ändra något i strukturen och lansera det som en helt ny oreglerad drog.
“Det är väl det som är det stora problemet med nikotinanaloger. Syftet är bland annat att kringå den lagstiftning som finns kring nikotin. Den oberoende forskningen hinner inte med.” säger Louise Adermark till Vejpkollen.
Påverkar på samma sätt
När det gäller skaderisker är hon försiktig med att dra några slutsatser. Få studier finns på området. Samtidigt menar vissa forskare, liksom tillverkare, att metatin är mer potent än vanligt och syntetiskt nikotin. Det vill säga, att det skulle kräva mindre av substansen för att få samma effekt som med nikotin, något som i sin tur antyder att substansen skulle kunna vara mer beroendeframkallande än vanligt nikotin. Men det är Louise Adermark tveksam till.
“Jag har inte sett några oberoende studier som tyder på att 6-metylnikotin skulle binda hårdare mot nikotinreceptorn än vanligt nikotin. Men utifrån det vi vet idag, och det är som sagt inte många studier det handlar om, så finns det inget som tyder på att det skulle vara mer eller mindre farligt att använda metatin än att använda nikotin. Det påverkar hjärta och kärl och därmed blodcirkulationen – om än tillfälligt – på samma sätt som nikotin. Vi anser exempelvis att nikotin kan vara skadligt för det ofödda barnet under graviditeten. Detsamma gäller med stor sannolikhet även för metatine.” säger Louise Adermark.
Försiktigt positiv
Louise Adermark menar att utvecklingen av syntetiskt nikotin, men inte nödvändigtvis nikotinanaloger, kan ses i ett positivt ljus, även från de som är kritiska till nikotinbruk.
“Jag är faktiskt försiktigt positiv till just syntetiskt nikotin. Det är ju ett sätt att komma bort från själva tobaken och allt elände som tobaksodlingar för med sig. Där talar vi ju både om miljöproblem och hemska arbetsförhållanden. Samtidigt är det en renare form av nikotin utan spår från växtriket. Ur ett hälsoperspektiv är det sannolikt bättre, även om de delar de beroendframkallande egenskaperna och andra risker med nikotinbruk.” säger hon.
Kan minska beroendet – kanske
Samtidigt öppnar syntetiskt nikotin möjligheter att minska beroendet kopplat till nikotinreceptorn, menar Louise Adermark. Åtminstone teoretiskt, än så länge.
”Nikotin stannar kvar på nikotinreceptorn ganska länge. Om det går att hitta en molekyl som fastnar under en kortare tid så kan det bidra till mindre risker vad gäller beroendet. En sådan utveckling har ju många fördelar, Men det finns inga bra studier på det här, än så länge” säger Louise Adermark.
”På egen risk”
Hur ska någon som använder nikotin idag tänka? ”Metatine” finns i butikerna, men är det gångbart och säkert alternativ, egentligen?
”Till skillnad från nikotin så är ju det här inte testat på något sätt. Jag dock skulle säga att effekterna är ganska likvärdiga. Men kom ihåg att det är helt oreglerat idag och det gäller inte minst koncentrationen av det. Det kan vara hur höga doser som helst. Så om man ska använda det så sker det på egen risk” säger Louise Adermark till Vejpkollen.
”En våt dröm”
Hon får medhåll av Niklas Linder ägare till e-juiceföretaget Swedish Mixology som tillverkar nikotinvätska för den svenska marknaden. Han säljer själv inte nikotinanaloger, men arbetar nära många svenska vejpföretag och konsultar ofta i frågor som berör e-vätska, kemi och lagstiftning. Den senaste tiden beskriver han som väldigt hektisk vad gäller 6-metylnikotin och de nya produkter som nu lanseras på den svenska marknaden.
”Det har ju länge varit en våt dröm att hitta ett sätt att effektivisera och på så sätt minska mängden nikotin som en nikotinberoende behöver för att få sin önskvärda effekt. Enligt tillverkarna, och de kan idag säga vad de vill här utan att egentligen ha belägg för det, så är 6-metylnikotin fyra gånger mer potent än nikotin. Det betyder att du endast behöver använda en fjärdedel av substansen för att få det du behöver. Utifrån det perspektivet så är det teoretiskt möjligt minska riskerna som faktiskt finns med nikotin, som högt blodtryck, stela kärl och liknande biverkningar.” säger Niklas Linder till Vejpkollen.
Vilda västern för märkningen
Flera varianter av metylnikotin går idag att köpa i svenska vejpshoppar, både som lös e-vätska och som laddningsbara engångasmodeller (fler bloss på grund av större tankstorlek). Niklas Linder påpekar dock att märkningen av produkterna kan vara förvirrande för kunderna. Det finns idag varken någon branschstandard eller officiell reglering av exempelvis koncentrationen när det gäller nikotinanaloger. En traditionell nikotinshot, eller för den delen även engångsmodeller, säljs idag vanligtvis med en koncentration på 14 eller 20 mg/nikotin per milliliter. Högsta tillåtna koncentration är 20 mg/ml. För 6-metylnikotin finns ingen sådan övre gräns. Det betyder dock inte att dosen i verkligheten är högre än nikotindosen. Snarare tvärtom, menar Niklas linder.
”Märkningen ser väldigt olika ut mellan de olika tillverkarna. Ett vanligt sätt är att inte skriva ut hur stor dosen ”metatine” egentligen är utan hur det motsvarar dagens standard för att mäta nikotin. Exempelvis kan det stå ”20 mg effekt” vilket då skulle betyda att dosen ”metaine” är 5 mg/ml men fungerar motsvarande 20mg nikotin per milliliter. En effekt på 72 mg metatin/ml motsvarar 18,5 mg nikotin/ml. Och så vidare. Andra skriver bara ut ”25 mg” punkt. Det är vilda västern.” säger Niklas Linder.