Därför går brandlarmet när du vejpar

Kommer ångan från e-cigaretten att utlösa brandlarmet? Det är fråga som ofta dyker upp på användarforum i både Sverige och internationellt. Och svaret är långt ifrån självklart.

Några ungdomar vejpade på skolans toalett. Brandlarmet löste ut och det blev rubriker i medierna. Enligt skolans rektor kostar det 3000 kronor per utlöst larm, en summa som rektorn nu hotar att föra vidare till de som orsakat larmet. Onödiga pengar för alla inblandade.

Men hur vanligt är det att ångan från e-cigaretter sätter igång brandlarm? Och vad bör vejpare tänka på om de använder e-cigaretten inomhus? Vejpkollen bytte några ord med Karl-Åke Johansson, ordförande i användarföreningen NNA Sweden.

”Det är faktiskt en ganska vanlig fråga på våra forum och kan uppenbarligen skapa en del problem, även bland äldre vejpare. För även om det inte är rök som kommer ur e-ciggen, så betyder det inte att man ska vara vårdslös i närheten av röklarm” säger Karl-Åke Johansson.

Äldre larm reagerar inte

Ångan från e-cigaretter kan alltså utlösa brandlarm. Men det är långt ifrån självklart och beror på några avgörande faktorer: mängden ånga och vilken typ av larmanordning som är installerad.

Äldre brandvarnare brukar vanligtvis inte reagera på ångan. Äldre brandvarnare brukar vara så kallade joniserande larm med sensorer som mäter av det elektriska motståndet i luften, något som orsakas av brandrök (röken från en cigarett, exempelvis). Dessa känner inte av ångan från e-cigaretter, då denna inte kommer ifrån bränt material och inte påverkar luftkvaliteten på samma sätt.

Moderna larm löser ut

Moderna anordingar däremot, så kallade optiska larm, fungerar på ett annat sätt. Dessa larm har en sensor som läser av, eller snarare ”ser”, omgivningen och reagerar därför på både ånga och rök, oavsett källa. Om någon vejpar och blåser ut ett stort moln i närheten av en optisk brandvarnare så kan larmet lösa ut.

”Om du nu ska vejpa inomhus är det viktigt att först ta reda på vilket brandlarm som är installerat. I privata sammanhang så kan man klara sig genom att tillämpa så kalad ”stealth” vejpning.” säger Karl-Åke Johansson.

Stealth vejpa – att smyga med ångan

Att stelth-vejpa, eller smygvejpa, är en teknik som innebär att användaren håller inne ångan i lungorna tillräckligt länge för att ångan ska tas upp av kroppen eller blandas med luft tills den inte syns längre. Men det är en teknik som kräver övning, menar Karl-Åke Johansson.

”Det kräver att du tar korta bloss och att du inte använder för hög effekt. Det är inte att rekommendera för en nybörjare, men fungerar om du vet vad du pysslar med. Däremot skall man i offentlig miljö, där rökförbud gäller, absolut avstå. Där bör man använda tuggummi, snus, nikotinpåsar eller helt enkelt bita ihop tills tillfälle bjuds.” säger Karl-Åke Johansson.

Källor:
Brandvarnare – wikipedia
Rökande elever utlöser falska brandlarm på Neptuniskolan i Malmö1 Kommentar on “Därför går brandlarmet när du vejpar

  1. Ja, man kan också vejpa med enbart propylenglykol, blanda själv eller köpa JacVapours Clear steam eller Swag Jus. Aspire Mynus är också en förträfflig liten manick som funkar bra på långa tågresor och liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *