Engångsecigg – revolution eller katastrof?

Ett enkelt sätt för rökare att testa e-cigaretter? Eller ett sluttande plan mot kraftfulla regleringar, om vejpningen ökar bland mindreåriga? Vejpkollen tittar närmare på engångsmodeller, disposables, vape bars – mindre e-cigaretter med hög nikotinhalt som slängs när e-vätskan eller batteriet är slut.

Redan från början väckte de farhågor och debatt. Engångsecigg och disposables. Från att varit komplement till mer avancerade vejpdon, har de blivit den mest säljande proukten i butikerna.

Vejpkollen har träffat Fritte Vanecek, företagaren som lanserade de första engångsmodellerna i Sverige för två år sedan. Sedan dess har konceptet spritt sig till nästan varenda butik som säljer tobak. Något som var Fritte Vaneceks vision redan från början.

”Poängen med vejpning är att få bort cigaretterna från marknaden. Jag menar att engångsmodeller har den potentialen” säger han.

“Rökare som börjar vejpa måste ofta kliva över en tröskel. En kunskapströskel. De som kommer över den blir väldigt nöjda. De andra slutar och fortsätter röka. Jag ville ta bort den där tröskeln.” säger Fritte Vanececk.

Det som började med en idé blev snart en pitch, först i vejpshopparna, sedan till en större butikskedja. Konceptet lockade till slut bensinkedjan Circle K. Det var 2020 och nu, två år senare, säljer kedjan engångsmodeller i sina butiker.

Vill ta vape ett steg längre

Fritte Vanecek har visioner när det gäller konceptet e-cigg, råder det inget tvivel om. Det har inte alltid varit så. För flera år sedan, när han arbetade i en helt annan bransch, fnös han åt en anställd som kom till jobbet med en vejp.

”Jag har aldrig rökt cigaretter själv och tyckte väl att e-cigaretter var lite töntiga. Men sen började jag förstå vad det handlade om. Min kompis hade ersatt ciggen med e-cigg och det fungerade. Jag förstod också hur stort det hör var för honom” säger Fritte Vanecek.

”Få bort cigaretterna från marknaden”

Nu driver han sitt andra vejpföretag, med distribution och butiker i hela landet. Företaget levererar e-juice till de många specialistbutiker, ett 20-tal vejpshoppar, i Sverige. Men även om vejpshoppar är smått heliga för honom, så vill Fritte Vanecek att vejpningen tar ett steg längre.

“Vi måste nå ut till en bredare massa. Poängen med vejpning är att få bort cigaretterna från marknaden. Då kan e-cigaretter inte bara finnas i vejpshoppar. Och om de inte finns i butiker som säljer tobak, så kommer det inte att gå. Då blir det bara några få utvalda som lyckas.” säger Fritte Vanecek

Enkelt, enkelt, enkelt

Och så föddes tanken på att lansera enklare produkter. Enklare än pennmodeller och enklare än fyllbara poddsystem.

“Vejpning är lite för komplicerat för många rökare. Batterier, coils, vätska och kladd. Det blir för många moment, för en del. När jag först såg den här produkten så blev jag lite paff. Det vara bara att dra av en plastremsa och börja använda den.” säger Fritte Vanecek

Inte som traditonella e-cigaretter

Han har distribuerat N-one i två år nu. Modellen finns i de flesta vejpshopparna. Men det var först när Circle K intresserade sig som det tog fart på riktigt, berättar han.

”De var givetvis skeptiska i början också. Men vi testade lokalt i Stockholm först. Det visade sig fungera bra. Sen har det rullat på” säger Fritte Vanecek.

Sedan Cirkle K började sälja engångsecigg (der vill säga n-one) har även andra kedjor börjat intressera sig för produkterna. Flera märken är godkända för försäljning i Sverige och företagen tävlar om att ditribuera dem. Senast i november 2022 stod det klart att Direkten ska sälja modeller genom ett samarbete med Norse Impact, ett norskt företag som nyligen köpte upp e-ciggkedjan Cigge.se. Engångsmodeller har även blivit vanliga inslag i de flesta närbutiker och fler lär haka på.

Kritik från vejpaktivister
Men, med spridningea

v engångsmodellerna växer även kritiken. Inte minst från den traditionella svenska vejpvärlden. Engångsmodellen – en slit-och-släng-produkt – står i bjärt kontrast mot traditionella e-cigaretter, där hållbarhet och utbytbara delar länge varit standard.

“Inom vejpvärlden finns det förstå alltid några som inte gillar idén. Och varken de eller jag är ju osynliga på våra sociala forum heller. Men det finns lika många som tycker att det är genialiskt med en enkel vejp att stoppa i fickan på festen.” säger Fritte Vanecek.

Oro för ökad användning bland unga

Samtidigt väcker en bredare lansering av e-cigaretter farhågor om att locka till sig ”fel” målgrupp: ungdomar.

Ett färskt exempel är kontroversiella Juul i USA. 2017 lanserade företaget enkla, förfyllda e-cigaretter, med mycket hög nikotinhalt (50 mg/ml). Nyckeln var en modifierad form av nikotin – nikotinsalt. Genom att sänka ph-värdet i nikotinet minskade ”rivet” i halsen som många upplever med höga nikotinstyrkor. Trots låg effekt levererar JUUL och dess efterföljare, nikotin som matchar effekten av en analog cigarett.

En infekterad debatt

Juul lockade många rökare, men – genom sin enkelhet – även väldigt många unga. Mindreåriga användare blev snabbt slagträn i en en infekterad debatt som ledde till allt från lokala och nationella smakförbud till ännu strängare lagstiftning.

Förbud och begränsningar

Men trenden spred sig även utanför USA. De senaste åren har många länder drivit en allt hårdare linje mot e-cigaretter. Indien förbjöd produkterna helt 2020. Danmark förbjöd i princip alla smaksättningar 2021. I Sverige röstade riksdagen nyligen ner ett liknande förslag om smakförbud, ett förbud som regeringen drev med stöd av både folkhälsomyndigheten och flera lobbyorganisationer. Argumenten var desamma som i USA – e-cigg som lockar unga måste begränsas till varje pris.

Ett sluttande plan för vejpning

JUULs popularitet och de efterföjande engångsmodellerna har lett till ett sluttande plan för vejpning i hela världen, menar kritikerna. Och även om Europeiska regler begränsar nikotininnehållet i e-cigaretter, så svävar frågan om ansvar som en tjock ånga över e-cigarettbranschen.

”Vi kan inte backa tiden”

Hur ser du på risken att engångsprodukter och enkla poddsystem lockar fler mindreåriga att testa vejpning?

“Visst, det finns alltid en risk för det. Men ungdomar testar alltid saker. Frågan är väl om det är värre eller mer skadligt än att de testar cigaretter? Jag tror inte att vi kan backa tiden och skippa de enklare poddsystemen. De har faktiskt lockat över många rökare med sin enkelhet – just för att de fungerar så pass bra idag” säger Fritte Vanecek.

”Målet är att få bort cigaretterna”

Han tror också att opinionsbildningen mot e-cigaretter kommer att vara fortsätta, oavsett vilka produkter som finns på marknaden. Det viktiga är att e-cigaretter blir något som alla känner till, menar Fritte Vanecek

“Jag vill att alla ska veta vad en e-cigg är. Alla ska veta att det är inget som är dödligt eller exploderar i handen, något som många faktiskt tror. Och det ska vara enkelt för rökare att testa ett alternativ som får dem att skippa cigaretterna. Det yttersta målet är att få bort analoga cigaretter från marknaden.” säger Fritte Vanecek.

Vad tycker du om engångsmodeller? Kommentera nedan eller hör av dig till redaktionen!


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen).Genom att bli en Patreon får du tillgång till historien bakom nyheterna, mer djupgående diskussioner och ett och annat glädjerop från redaktören!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *