Han vill sprida e-cigg till fler rökare

”Poängen med vejpning är att få bort cigaretterna från marknaden”

Ett enkelt sätt för rökare att testa e-cigaretter? Eller ett sluttande plan mot kraftfulla regleringar om vejpning ökar bland mindreåriga? Vejpkollen ställde frågorna till Fritte Vanecek, företagaren bakom e-ciggen som lanseras av Circle K.

En e-cigarett du bara använder några timmar och sen slänger? Konceptet lockade bensinkedjan Circle K, som nu säljer den typen av e-cigarett i sina butiker på prov. Bakom distributionen av den aktuella produkten (N-One) står Fritte Vanecek, en vejpföretagare som vill göra e-cigaretten till en självklarhet för rökare.

“Rökare som börjar vejpa måste ofta kliva över en tröskel. En kunskapströskel. De som kommer över den blir väldigt nöjda. De andra slutar och fortsätter röka. Jag vill ta bort den där tröskeln.” säger Fritte Vanececk.

Vill ta vape ett steg längre

Och Fritte Vanecek har visioner, det råder det inget tvivel om. För flera år sedan fnös han åt en anställd som kom till jobbet med en vejp. Nu driver han sitt andra vejpföretag, med distribution och butiker i hela landet. Och även om vejpshoppar är smått heliga även för honom, så vill Fritte Vanecek att vejpningen tar ett steg längre.

“Vi måste nå ut till en bredare massa. Poängen med vejpning är att få bort cigaretterna från marknaden. Då kan e-cigaretter inte bara finnas i vejpshoppar. Och om de inte finns i butiker som säljer tobak, så kommer det inte att gå. Då blir det bara några få utvalda som lyckas.” säger Fritte Vanecek

Och så föddes tanken på att lansera enklare produkter. Enklare än pennmodeller och enklare än fyllbara poddsystem.

“Vejpning är lite för komplicerat för många rökare. Batterier, coils, vätska och kladd. Det blir för många moment, för en del. När jag först såg den här produkten så blev jag lite paff. Det vara bara att dra av en plastremsa och börja använda den.” säger Fritte Vanecek

Inte som traditonella e-cigaretter

Han har distribuerat N-one i ett år nu. Den finns i vissa vejpshoppar. Men det var först när Circle K intresserade sig som det tog fart på riktigt, berättar han.
Och med spridnigen kom även viss kritik. Bland annat från den svenska vejpvärlden. En slit-och-släng-produkt står i bjärt kontrast mot traditionella e-cigaretter, där hållbarhet och utbytbara delar länge varit standard.

“Inom vejpvärlden finns det förstå alltid några som inte gillar idén. Och varken de eller vi är ju inte osynliga på sociala forum heller. Men det finns lika många som tycker att det är genialiskt med en enkel vejp att stoppa i fickan på festen.” säger Fritte Vanecek.

Oro för ökad användning bland unga

Samtidigt väcker en bredare lansering av e-cigaretter farhågor om att locka till sig ”fel” målgrupp: ungdomar.
Ett färskt exempel är kontroversiella Juul i USA. Enkla, förfyllda e-cigaretter, med mycket hög nikotinhalt (50 mg/ml). Trots låg effekt levererar de, enligt vissa tester, nikotin som matchar en analog cigarett. Juul lockade många rökare men – genom sin enkelhet – även väldigt många unga. Och mindreåriga användare blev snabbt slagträn i en en infekterad debatt som ledde till allt från lokala och nationella smakförbud till ännu strängare lagstiftning. Något om nu hotar att sänka den oberoende amerikanska e-cigarettindustrin.

JUULs popularitet ledde till ett sluttande plan för vejpning i hela världen, menar kritikerna. Och även om Europeiska regler begränsar nikotininnehållet i e-cigaretter, så svävar frågan om ansvar som en tjock ånga över e-cigarettbranschen.

Lockar inte engångsprodukter och enkla poddsystem fler mindreåriga att testa vejpning?

“Ja, det finns alltid en risk för det. Men ungdomar testar alltid saker. Frågan är väl om det är värre eller mer skadligt än att de testar cigaretter? Jag tror inte att vi kan backa tiden och skippa de enklare poddsystemen. De har faktiskt lockat över många rökare med sin enkelhet – just för att de fungerar.”

”Målet är att få bort cigaretterna”

Han tror också att opinionsbildningen mot e-cigaretter kommer att vara fortsätta, oavsett vilka produkter som finns på marknaden. Det viktiga är att e-cigaretter blir något som alla känner till, menar Fritte Vanecek

“Jag vill att alla ska veta vad en e-cigg är. Alla ska veta att det är inget som är dödligt eller exploderar i handen, något som många faktiskt tror. Och det ska vara enkelt för rökare att testa ett alternativ som får dem att skippa cigaretterna. Det yttersta målet är att få bort analoga cigaretter från marknaden.” säger Fritte Vanecek


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen).Genom att bli en Patreon får du tillgång till historien bakom nyheterna, mer djupgående diskussioner och ett och annat glädjerop från redaktören!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.