Tonåringar kommer att vejpa – lär er hantera det!

Tonåringar använder e-cigaretter. Såklart. Trots åldersgränser. Trots skräckpropaganda. Och trots att många organisationer kammar in stora bidrag, skattepengar, för att driva kampanjer i syftet att ”varna ungdomar för farorna med e-cigaretter”.
Jösses, det fungerade inte för att stävja rökning bland unga på 80-talet, varför skulle det fungera för e-cigg nu?

När jag tände min första cigarett var jag 14 år. Jag visste hur farligt det var. Jag gjorde det för att jag var nyfiken. Men jag fortsatte för att jag gillade det. Dumt? Ja. Men fördelarna överträffade riskerna, just då. Hade e-cigaretter funnits (1989) så hade jag kanske fastnat för det istället. Forskningen tyder på det. Det nämligen är mer personligheten, faktorer i uppväxten, benägenheten att ta risker och en lång rad andra psykologiska faktorer som påverkar oss när vi som unga fattar beslut. Valet att börja röka är inget undantag. 

Ångest, nikotin och våndor

Rökning, eller för den delen e-cigg, fyller ett tomrum. Tillfredsställer ett behov på flera plan: skapar en identitet, leder till gemenskap, kittlar nerverna. Dessutom: nikotin dämpar ångest. Självmedicinering mot tonårens alla våndor, med andra ord.

Problemet är att rökning med tiden dödar varannan användare. Och det är inte nikotinet. Det är inte smakämnena (ja, ALLA cigaretter är smaksatta på något sätt). Det är förbränningen av tobak, röken, som dödar.

E-cigaretter däremot, är en annan femma. De är inte lika skadliga. Inte ens i ett “worst case scenario”. Ånga är ånga – inte rök. Koncentrationen av de skadliga ämnen som går att mäta i ångan är inte tillräckligt hög för att skada lungor eller blodkärl i någon större utsträckning.
Det är åtminstone hypotesen. Forskare inom området jobbar med en sannolikhetskalkyl och ställer skadligheten från cigarettrök mot en förmodad skadlighet i ångan från e-cigaretter. Och även om vi inte känner till effekterna av 40 års vejpande så vet vi vad det innebär att röka i 40 år. Att andas in rök, tjära och kolmonixid i flera årtionden, det klarar inte kroppen. Cancer och hjärt-kärlsjukdomar är bara förnamnet.

Skadereducering på rätt ställe

Därför är det intressant med forskning som visar att den grupp unga, som för 20 år sedan ofta började röka, nuförtiden lockas av e-cigaretter istället. Det handlar om såna som mig. Och tusentals andra. Vi som lockas av fördelarna och inte bryr oss särskilt mycket om riskerna. Vi som fick fördelar av att nyttja nikotin, bara ville passa in eller vara ”coola”.

Därför bidrar e-cigaretter till skadereducering, vare sig vi vill det eller inte. 

Jag tänker inte givetvis inte sitta här och uppmuntra ungdomar att använda elektroniska cigaretter. Men jag inser också att det inte spelar någon roll vad jag säger egentligen. Tonåringar kommer att ta risker. Men som vuxen, förälder eller bara politiskt engagerad, har jag däremot ett ansvar för att minska konsekvenserna av de risker som ungdomar oundvikligen utsätter sig för. Jag måste se till att bilstolar och säkerhetsbälten finns på plats, om vi nu väljer den liknelsen. Eller att vejpning tar plats som ett säkare alternativ till tobaksrökning.

Hur vi som samhälle hanterar den teknik som kallas e-cigaretter kan få stora konsekvenser för folkhälsan. Kanske inte nu direkt. Men om 40 år ser vi sannolikt effekterna: antingen genom att riskbenägna ungdomar hellre väljer e-cigaretter istället för cigaretter (e-cigg är 95 procent mindre skadliga). Eller tvärtom: att ungdomar fortsätter att använda analoga cigaretter – på grund av en alltför restriktiv och ogenomtänkt lagstiftning kring e-cigaretter, framtvingad av skräckpropaganda från intressegrupper som inte fattar grejen.

Det är nu vi ska hjälpa framtidens unga att välja klokt. För de kommer att göra dumma saker. Frågan är bara HUR dumma?

Stefan Mathisson
Chefredaktör Vejpkollen


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen).Genom att bli en Patreon får du tillgång till historien bakom nyheterna, mer djupgående diskussioner och ett och annat glädjerop från redaktören!

Vad tycker du? Kommentera nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.